Haradinaj traži od Vjose Osmani sastanak o mogućnosti raspuštanja parlamenta 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je od predsednice Kosova Vjose Osmani da sazove sastanak o mogućnosti raspuštanja Skupštine Kosova zbog jučerašnjih izjava premijera Aljbina Kurtija.

Kurti je sinoć izjavio da je stranka koju vodi, pokret Samoopredeljenje (PS), spremna za izbore, i da će podržati zahteve opozicije da se glasa o poverenju vladi koju on vodi i da raspusti kosovski parlament.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da ABK već duže vreme traži izglasavanje nepoverenja vladi i, kako je rekao, premijer je sada izašao sa zahtevom da zajedno sa opozicijom raspusti Skupštinu.

„ABK već duže vremena traži izglasavanje nepoverenja Vladi, ali premijer se tome ne samo usprotivio već se pobrinuo da nas podseti kada je rok za redovne izbore. Sada je izašao sa zahtevom da uđe u opoziciju za raspuštanje Skupštine“, napisao je Haradinaj.

Upitao je šta se u međuvremenu promenilo.

„Da li je predsednica države svestna ove promene kursa od strane premijera? Raspuštanje Skupštine mora biti rezultat političkog konsenzusa. Predsednica mora da se izjasni o ovom pitanju i eventualno sazove političke stranke na sastanak kako bi razgovarali o promeni kursa premijera“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je rekao i da se Kosovo danas suočava sa osetljivom situacijom, kako političkom tako i bezbednosnom, a ova tema, kako je rekao, „zahteva jasnoću, osim ako ova promena kursa Aljbina Kurtija nije samo još jedna prevara“.

Na izjavu Kurtija su sinoć reagovali lideri DPK i DSK, Memlji Krasnići i Ljumir Abdidžiku koji si izrazili spremnost njihovih stranaka da obezbede glasove za smenu Vlade i raspuštanje Skupštine Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari