Kurti: Dijalog nije prvi prioritet Vlade, nemam nameru da podnosim ostavku 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da dijalog sa Srbijom nije prvi, već četvrti prioritet Vlade.

Na konferenciji za medije nakon sednice Vlade, na treću godišnjicu preuzimanja vlasti, Kurti je insistirao na tome da dijalog nije prvi prioritet, ali da je tako izgledalo zbog medijske i međunarodne pažnje.

Prilikom preuzimanja vlasti Kurti je rekao da je to za njega sedmi prioritet.

„Dijalog je oduzeo više vremena vama nego nama. Dobro upravljanje nam je oduzelo vreme. Ono što privlači pažnju medija i međunarodne zajednice nije naša odgovornost. Dijalog je četvrti prioritet. Pandemija, zapošljavanje i pravosuđe bili su prva tri prioriteta“, kazao je on.

Kazao je da dijalog sa Beogradom nije trajao kako se mislilo.

„Bilo bi lepo da nam to oduzima manje vremena. Normalizacija odnosa nije samo u našim rukama. Prihvatio sam sporazum o normalizaciji zajedno sa njegovim aneksom, što je veliko dostignuće spoljne politike Kosova. Ali taj dogovor srpski zvaničnici stalno krše“, rekao je Kurti.

Povodom navodnog kretanja srpske vojske na granici, što je Vojska Srbije demantovala, Kurti je rekao da do sada nema informacija da su srpski vojnici „ponovo prišli blizu granice“.

„Sve je pod nadzorom. Do sada, u 16.00 ​​časova, nema dokaza da su ponovo prišli. Imaju neke vojne vežbe, ali vežbe se ne održavaju deset metara blizu granice. Ako hoćemo normalizaciju, vojska ostaje u kasarni, ne dolazi na granicu. Čini se da će danas biti drugačije od juče“, rekao je on.

Premijer Aljbin Kurti je kazao i da je spreman da se dogovori sa opozicijom o raspuštanju Skupštine, ali ne i o rušenju Vlade i njegovoj ostavci.

Kosovski premijer je ocenio da je Vlada na čijem je čelu tokom tri godine postigla značajne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari