Stranka G17 plus blokira usvajanje novog zakona o finansiranju stranaka, saznaje Danas iz izvora u Vladi Srbije.

Prema rečima naših sagovornika, G17 plus ima predloge za izmene nekih stavova već usaglašene verzije, zbog kojih predlog zakona nije izglasan na jučerašnjoj sednici vlade, iako je njegovo usvajanje kao gotovu stvar najavljivao Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, koje je formalni predlagač ovog zakona.

Naši sagovornici iz vlade kažu da G17 plus želi da se dvostruko poveća procenat koji se iz državnog budžeta daje strankama za potrebe njihovog rada. Stranka Mlađana Dinkića predlaže da se procenat poveća sa 0,15 na 0,3 odsto. Drugi zahtev G17 je mogućnost uplate novca na račun stranke uplatnicama, u visini od nekoliko desetina hiljada dinara. Ova mogućnost u nacrtu zakona već postoji, ali je iznos, koji nepoznato lice može na taj način da uplati, do 1.000 dinara, što se tretira kao suma koja nije velika i koja ne podstiče neregularnosti. Kako kažu izvori Danasa, povećanjem iznosa bi se potpuno onemogućila kontrola nad ovim načinom finansiranja partija.

Treća izmena na kojoj G17 plus insistira je ukidanje stavova ovog zakona koji se odnose na izdvajanje novca za rad Agencije za borbu protiv korupcije koja bi, kao nezavisno telo, trebalo da preuzme kontrolu nad finansiranjem stranaka. Izvori Danasa kažu da se ovim zahtevom „sistemski urušava“ važnost ovog zakona, jer „ako Agenciji oduzmete novac namenjen za kontrolu finansiranja političkih partija, to znači da kontrole neće ni biti“.

Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima, potvrdio je za Danas da se Nacrt zakon o finansiranju stranaka nije našao na dnevnom redu sednice Vlade Srbije. Na pitanje zbog čega, Mihajlović je odgovorio da se nacrt zakona „trenutno nalazi na pravno-tehničkoj redakciji“.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, koji je bio član radne grupe za izradu ovog zakona, za Danas kaže da je stalno odlaganje usvajanja efikasnih propisa o finansiranju partija znak neozbiljnosti vlade i stranaka koje je čine.

– Nacrt zakona je odavno gotov i sve stranke su mogle da daju komentar i sugestije. Najveći deo opozicionih partija nije iskoristio tu mogućnost, dok se stranke vladajuće koalicije baš i nisu pretrgle u prisustvovanju sastancima – navodi Vuković. On kaže da je neozbiljno to što je nacrt zakona poslat Evropskoj komisiji i ostalim evropskim institucijama ukoliko oko njega nije bilo potpune saglasnosti.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, koji je za naš list najavio da će vlada na jučerašnjoj sednici usvojiti ovaj zakon, juče nije bio dostupan za obrazloženje zašto je došlo do ponovnog odlaganja. Podsetimo da je radna grupa nacrt zakona vladi poslala krajem decembra i da je, prema zvaničnim najavama, taj akt trebalo da bude usvojen do kraja prošle godine.

Grubješić: Neka Homen kaže…

Suzana Grubješić, šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, za Danas tvrdi da nije tačno da ta stranka koči usvajanje zakona o finansiranju. „Neka (Slobodan) Homen kaže ko iza toga stoji, jer on širi takve glasine“, kaže Grubješić. Ona nije želela da odgovori na pitanje da li se G17 slaže sa svime što piše u Nacrtu zakona o finansiranju stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari