Gde je Beba Popović? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Vest da je Vladimir Beba Popović napustio savetnički tim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je javnosti saopštio Dragan Đilas, lider SSP, izazvala je veliku pažnju javnosti.

I mada samu vest nisu potvrdili u Popovićevom Institutu za javnu politiku, dok su nam u kabinetu Predsednika Republike rekli da Popović nikad nije ni bio kod njih, ona je na društvenim mrežama dočekana kao početak pada Aleksandra Vučića.

„Beba Popović nikad u životu nije bio zaposlen kod nas, na sajtu predsednika Srbije navedeni su svi njegovi savetnici.  Nikad nikakav poslovni odnos sa našim kabinetom nije imao. On radi za Mila Đukanovića već godinama“, rečeno je Danasu nezvanično u Predsedništvu Srbije.

Sagovornici Danasa tvrde da se prevelik značaj pridaje ulozi Popovića i da je on samo jedan od izvršilaca prljave medijske kampanje koja se vodi protiv političkih protivnika, ali da je glavni kreator te politike zapravo prvi čovek Srbije.

Željko Ivanović, direktor podgoričkih Vijesti, u razlazu Popovića i Vučića ipak vidi dublji smisao i smatra da ako je vest tačna to je još jedan znak da je možda poslednja nit koja vezuje Mila Đukanovića i Vučića pukla.

„Prije će biti da je Beba dobila otkaz nego da je napustila Aleksandra Vučića. Ako se to desilo ja to povezujem direktno sa Milom Đukanovićem i dešavanjima oko izbora u Nikšiću. Jer, mislim da je Beba bio i ostao više Milov čovjek nego Vučićev i da je pokušavao da tu opet uspostavi mir i bratstvo kakvo je vladalo od 2010. do 2019. Zahvaljujući istom tom Bebi i nepomeniku Canetu (Stanku Subotiću, prim. ured.) Ali kako Bebi to nije uspjelo – dobio je nogu. Ili je sam otišao, nevažno“, zaključuje Ivanović u izjavi za Danas.

Zoran Živković, bivši predsednik Vlade Srbije, koji je u vreme vlade Zorana Đinđića sarađivao sa Popovićem, o njemu nema nimalo lepo mišljenje i smatra da je Popović najveća greška pokojnog premijera.

„Zoran ga je oterao od sebe u januaru 2003. kada je shvatio da ima najgori marketing u istoriji srpskih vlada. Bez obzira na sve dobre stvari koje su tada urađene, u medijima se nije video ni stoti deo. Videlo se samo negativno. Otkačio je Popovića i zato što je bez njegovog znanja kontaktirao sa Zemunskim klanom i navodno rešavao velike sukobe među njima, a u Šilerovu je, kao što je već poznato išao sa Čedom Jovanovićem“, objašnjava Živković za Danas i dodaje da se Popović, nakon atentata vratio 12. marta 2003. da pomogne i to na zahtev Dušana Mihajlovića.

Živković kaže da je njegov uslov bio da Popović ode po završetku Sablje .“Čim je okončano vanredno stanje ja sam ga isključio iz sastava tih vladinih tela iako su pojedini ministri pretili da će podneti ostavke ako Popović ne ostane. Rekao sam im da mogu da podnesu ostavke i da primam od 9 do 15 sati“, napominje sagovornik Danasa.

Vest o navodnom razlazu Bebe Popovića i Aleksandra Vučića, koju je kako kaže Živković, plasirala opozicija za njega je potpuno nebitna.

„Popović u srpskoj javnosti ima precenjenu vrednost i o njemu se pričalo godinama kao o magu propagande, bilo da je ona pozitivna ili negativna. Doduše ne sećam se pozitivnih stvari, ali njegov doprinos negativnoj kampanji i onome što se dešava u Srbiji na našu sreću je manji nego što se misli. Beba Popović nije autor svih prljavih obračuna vlasti sa političkim protivnicima, već je ta smrdljiva atmosfera posledica smrada sa vrha, a to znači da sve počinje od prvog čoveka. A operativci koji tu dodaju malo ovog ili onog negativnog mirisa su nebitni. Svako ko želi da vidi ko stvara tu negativnu atmosferu neka ujutru gleda od 8 do 11 sati televizije sa nacionalnom frekvencijom i videće kako izgleda kanalizaciona mreža“, tvrdi Živković…

Gde je Beba Popović? 2

Tvrdi i da je vest o navodnom odlasku Popvića nevažna i služi da se pokriju važne vesti, između ostalih, i one šta je sa Vladimorom Cvijanom i kako je moguće da je vest o smrti tog čoveka, koji je bio blizak saradnik dvojice predsednika tajna i za najbližu rodbinu, a kamoli za srpsku javnost.

Da se vesti o razlazu Popovića i Vučića pridaje prevelika pažnja smatra i politički analitičar Đorđe Vukadinović. On navodi i da u prisustvu ili odsustvu Bebe Popovića iz Vučićevog okruženja ne može da vidi signal Vučićevog pada, ili ostanka na vlasti, iako su mnogi požurili da tu nepotvrđenu vest tako protumače.

„Lično ne poznajem Popovića, tako da ne mogu ni da sudim o tome koliko ima istine da je on kreator politike, ili koliko je mit o njegovoj svemoći i uticaju. Sigurno je da je on ima važnu ulogu u životu Demokratske stranke 90-ih godina, kada je bio angažovan u agenciji Spektra, ali početkom 2000. Znam da je onda nestao i vaskrsao u Crnoj Gori kod Mila Đukanovića, a potom i kod Vučića. Svakako je u proteklom periodu imao neki značaj, ali ne znam koliki je njegov uticaj tačno bio. Verujem da ima preterivanja i još sam ubeđeniji da su više od njega samog, stvaranju mita, doprineli njegovi protivnici, poput Aleksandra Tijanića, koji je godinama vodio lični rat protiv njega. Koliko je Popović pomogao dolasku Vučića i SNS na vlast teško je proceniti ,ali ne verujem da je imao presudnu ulogu. Verujem da je bio izvršilac, a glavnu ulogu su imali drugi faktori što iz regiona, što iz sveta“, kaže Vukadinović.

Edukacija kadrova SNS se i dalje sprovodi, tvrde izvori Danasa

Beograd – I pored navoda o razlazu Vladimira Bebe Popovića i predsednika države Aleksandra Vučića, Institut za javnu politiku koji predvodi Vladimir Popović i dalje sprovodi aktivnosti na edukaciji mladih kadrova Srpske napredne stranke, saznanje Danas iz više izvora na političkoj sceni.

„Bebin Institut radi normalno, nisu menjali ili prekidali aktivnosti oko edukacije mladih SNS, za sada je sve isto na tom planu, ali moguće je da su Vladimir Popović i predsednik Vučić u lošim odnosima“, ističu naši izvori dodajući da za to nema konkretnijih dokaza, te da ih ni Đilas nije izneo za sada.

Pomenuti Institut za javnu politiku, Srpska napredna stranka je angažovala za usavršavanje članova stranke tokom 2019. godine što je pokazao izveštaj Državne revizorske institucije za tu godinu. Ovo je ujedno i prva dokumentovana veza vladajuće stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića i Vladimira Bebe Popovića. Pre toga se godinama unazad spekulisalo o tome da nekadašnji šef Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića sada savetuje predsednika Vučića, ali predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Popović je pre šest godina u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da mu je „Vučić partner kao Vlada Srbije“, te da se njegov Institut „bavi poslovima koji su direktno vezani za rad Vlade, a to je intenziviranje, pojačavanje i osnaživanje procesa evrointegracija“.

Marko Matić, saradnik medijskog portala Antidot iza koga se spekulisalo da stoji sam Popović, iako oni to demantuju, rekao je za Danas da nikada nije potvrđeno ni da Beba Popović i Aleksandar Vučić jesu sarađivali, te tako ne može da kaže da je došlo do njihovog razlaza.

– O ovome što priča Đilas ja ne znam ništa, niti znam da li je Beba Popović radio nešto za Vučića ni šta je radio, ako je radio. Nemam nikakvu informaciju da sada ne radi za njega pošto ne znam ni da je radio. Znam ono što je pominjano u medijima, ali nikada, nigde ni u privatnim razgovorima nisam naišao na potvrdu nečega takvog, kaže Matić, koji se sada predstavlja kao osnivač Centra za odgovorne medije. On podseća da je jedini njegov kontakt sa Vladimirom Bebom Popovićem bio kada ga je zamolio da mu za potrebe pisanja Antidota ustupi arhivsku građu o Zoranu Đinđiću, o čemu je već pisao za Danas u septembru 2018.  kada je demantovao svoje veze sa Popovićem.  Zoran Janić, glavni i odgovorni urednik portala Antidot, odbio je da komentariše ovu temu za Danas. Aleksandra Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari