GDF: NATO bombardovanje najdublji civilizacijski sunovrat jedne evropske države 1Foto: Medija centar

Građanski demokratski forum smatra da je bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999. bio najdublji civilizacijski sunovrat jedne evropske države i težak poraz međunarodnog prava da efikasnim metodama zaustavi represivnu mašineriju Slobodana Miloševića.

Način na koji se u Srbiji danas obeležava godišnjica početka bombardovanja govori da se naše društvo nije odmaklo od ideologije i vrednosti koji su do tragedije i doveli. Na delu je puna reafirmacija Miloševićeve politike. Današnja većinska Srbija ostala je ukopana u 1990-im godinama i nema nameru da napravi distancu prema najmračnijim stranicama svoje istorije.

Ipak, miloševićevska kultura sećanja na početak bombardovanja nije u funkciji prošlosti, već je isključivo u cilju održanja dva proruska, korumpirana i autoritarna režima – Vučićevog i Dodikovog. Antizapadni narativ i neskriveno proruska orijentacija zvaničnog Beograda i Dodika bi trebalo Srbiju i dalje da drže daleko od Evrope i Zapada, odnosno, od ideja pluralnog i demokratskog društva i pravne države.

Osim toga, u Vučićevoj Srbiji je na delu i organizovana kultura zaborava. NATO intervencija se posmatra kao izolovani događaj, bez pominjanja da su tome prethodili najveći zločini Miloševićevog i Karadžićevog režima u Bosni i Hercegovini, koji su svoj vrhunac imali u srebreničkom genocidu.

Drugi organizovani zaborav Vučićevog režima su civilne žrtve rata iz 1999. godine koje se ne mogu redukovati samo na jednu naciju. Miloševićev aparat terora, čiji su deo bili i Vučić i Dačić, izvršio je strašne zločine nad albanskim civilima, čija su tela u hladnjačama prevožena i zakopavana u masovnim grobnicama širom Srbije. O tome postoje jasni dokazi na suđenjima kako domaćih tako i međunarodnih sudova.

Nažalost, danas, više od dve decenije kasnije – Srbija izgleda više monolitno i manje spremna na kritički otklon prema Miloševićevom zločinačkom režimu nego u vreme NATO bombardovanja. I Vučić i njemu ideološki slična opozicija učvršćuju narativ o Srbiji kao jedinoj žrtvi, grubim istorijskim falsifikatima. GDF na takvo bratstbo u zločinu neće nikada pristati!

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari