Gojković: Borba protiv pandemije ne sme da zaustavi borbu za društvo bez nasilja 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja dan ženama, da borba protiv nasilja nad ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih institucija i u uslovima pandemije kovid-19.

Kako se navodi u saopštenju, Maja Gojković je ocenila da su u uslovima pandemije usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačane i da je sada izuzetno važno da dobiju podršku i zaštitu države.

„Nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja“, poručila je Gojković.

Ona je dodala da čitavo društvo mora da „pruži ruku“ žrtvama nasilja i pomogne da se razbiju predrasude i pošalje poruka da žene ne smeju biti zlostavljane.

„Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje“, istakla je Maja Gojković.

Mihajlović ženama: Niste same, prijavite nasilje

Rizik da žene budu žrtve nasilja je povećan usled pandemije korona virusa, zbog čega se Srbija i ove godine priključuje globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ s porukom ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje, objavilo je danas Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije se u akciju pod sloganom „Nisi sama, prijavi nasilje!“, uključila zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i UN Women, a uz podršku Delegacije EU u Srbiji i norveške ambasade, navedeno je u saopštenju.

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju, jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.

„Ali ću poslati nekoliko poruka. Pre svega svim ženama koje trpe nasilje – niste same, svi smo zajedno, moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje. Moja poruka muškarcima je da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno, ali isto tako svi vi koji mislite da ste veliki muškarci ako bijete žene i ako one trpe bilo ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje od vas, niste veliki, baš naprotiv“, rekla je ona.

Poručila je i da niko ne sme da zatvari oči ukoliko zna ili vidi da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama.

„Moramo da se borimo zajedno. Ali ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i ijedna devojčica trpe bilo koji vid nasilja, moramo da se borimo“, rekla je Mihajlović.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović podsetila je na statistike koje pokazuju da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, te da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija korona virusa prođe.

„Ovom kampanjom ćemo pokušati da dođemo do svake ulice, ulaza, pa i dnevne sobe i kažemo svakoj ženi koja je u situaciji nasilja da je čujemo, da joj verujemo i da nije sama, da smo uz nju i da prijavi nasilje“, kazala je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da se Evropska unija zato zalaže i nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i aktivnosti čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

„Кroz projekte koje podržavamo nastojimo da jačamo rodne mehanizme u Srbiji i promovišemo uključivanje rodne perspektive u planiranje i programiranje pomoći. Danas se obraćamo svim ženama u situaciji nasilja i poručujemo – ‘Nisi sama, uz tebe smo, prijavi nasilje!'“, kazao je on.

Norveški ambasador Jorn Jelsta je takođe poručio ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilje.

„Norveška je oduvek bila veliki zagovornik rodne ravnopravnosti. I dok kontinuirano ulažemo napore ka ostvarivanju tog cilja u svojoj zemlji, takođe tu borbu podržavamo i u mnogim drugim državama širom sveta“, rekao je on.

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari