Gojković: Nema razloga za odlaganje izbora 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U Skupštini Srbije danas je počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija.

Na sastanak, koji je počeo oko 9 sati, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije (DSS), Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS).

U zgradu Skupštine Srbije ušli su predstavnici evropskog parlamenta Tanja Fajon, Edvard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik. Oni nisu želeli da daju izjave novinarima pre sastanka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je novinarima pre početka sastanka da je zadovoljna odzivom stranka na dijalog, da će i danas razgovarati o poboljšanju izbornih usliova i istakla da odlaganja redovnih parlamentarnih izbora neće biti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da za predstavnike vladajućih stranaka nema tabu tema i da su uvek tu da razgovaraju o svemu što može da unapredi izborni proces u Srbiji“.

„Mi nikada ne zatvaramo vrata dijalogu, tu smo da razgovaramo“, kazao je.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što „nisu ni došli na sastanak“.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema prevelika očekivanja od dijaloga, ali da je ipak organizovanjem razgovora vlast „priznala da nešto ne valja“.

„Politika je dijalog koji može da bude u institucijama, za stolom uz posredovanje i na ulici sa motkama. Ja mislim da je srednja varijanta najbolja za Srbiju i zato učestvujem u njoj bez prevelikih očekivanja, ali sa svešću da je ovo priznanje režima da nešto ne valja“, rekao je Živković.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu sve stranke koje su pozvane i prihvatile razgovor i da je LDP došao iako mu to nije bilo potrebno jer zna dobro šta može da očekuje, odnosno nije iznenađen okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

On je dodao da uvek treba da se razgovara i da su ipak napravljeni određeni pomaci.

„Ne razgovaramo šta je alternativa. Ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta zemlju osudimo na ulicu i tuču. Na izbore treba izaći koliko god da je teško“, rekao je on.

Đurić (SMS): Arogantno ponašanje takozvane prave opozicije

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić optužio je danas opozicioni Savez za Srbiju za „arogantno ponašanje“ u vezi sa pregovorima vlasti i opozicije u Skupštini Srbije i ocenio da takvim ponašanjem oni vređaju i evropske parlamentarce i organizacije civilnog društva iz Srbije.

„Dok se mi sa evropskim posrednicima sastajemo javno i grupno, oni koji se sa istim tim evropskim predstavnicima sastaju tajno i zasebno, a nas će zbog sastajanja sa tim istim evropskim posrednicima nazivati raznim imenima, vređati. Bivša vlasti, arogantna si i licemerna“, naveo je Đurić na Tviteru.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje je „arogantna uvreda“ pre svega nevladinog sektora koji je uradio veliki posao na izradi predloga i svih drugih koji su se tim predlozima bavili.

„Ovo je samo od samoproglašene prave opozicije jedna arogantna zloupotreba beskrajne volje evropskih posrednika da svi sednu za sto“, ocenio je Đurić.

Upitao je da li to znači da se samoproklamovana „prava“ opozicija sastaje sa evropskim posrednicima tajno i zasebno, a „lažna“ opozicija javno i grupno?

„Dok mi rintamo sa nevladinim sektorom da izborne uslove popravimo svima, oni prave kampanje nazivanja nas Vučićevim, ali ako nešto postignemo uredno će se na kraju borbe pojaviti na izborima“, naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari