Gojković: Poboljšanje uslova rada i povratak većine parlamentarnih stranka u Skupštinu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je 2019. godinu obležilo poboljšanje uslova rada u pralamentu, čemu je doprinelo usvajanje preporuka Evropske komisije, kao i „povratak većine parlamentarnih stranaka u Skupštinu, koje su shvatile da je ona jedino mesto za dijalog“.

Gojković je gostujući na RTS-u rekla da je prihvatanjem preporuka Evroske komisije izbačena praksa usvajanja zakona po hitnom postupku, zbog čega ranije poslanici nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa predloženim zakonom, kao i da je na takav način usvojen i budžet za 2020. godinu.

Ona je, kako je rekla, ubeđena da će do kraja mandata Skupština uspeti da završi raspravu o Zakonu o poreklu imovine, koji je važan u setu zakona u borbi protiv korupcije.

„Nikada ovako dobar budžet nismo imali. Budžet nikada ranije nije bio usvojen, kao sada pred kraj novembra, imali smo duplo više vremena za raspravu i nijedan poslanik ne može da kaže da nije imao vremena da prouči budžet. Po prvi prvi put u istoriji Skupština će imati Nadzorni odbor koji će nadgledati izbore. Izuzetno je bitno i drago mi je da se većina parlamentarnih stranaka odlučila da se vrati u parlament kao mesto dijaloga“, kazala je Gojković.

Ona je navela da „ulica sigurno nije mesto dijaloga, kao ni stepenište ispred Skupštine, ili prostor ispred zgrade televizije i da to nikada neće biti mesto na kome se razgovara o političkim temama od važnosti za građane Srbije“.

„Vratili su se u parlament da ozbiljno razgovaramo sa onima koji istinski žele dijalog o temama kako poboljšati uslove za izbore što smo i uspeli“, kazala je Gojković.

Na pitanje da li vidi sebe i nakon izbora na mestu predsednice Skupštine Srbije Gojković je rekla da će „svoja razmišljanja o tome prvo podeliti sa predsednikom Srpske napredne stranke (Aleksandrom Vučićem) i sa kolegama iz stranke da bi čula šta oni misle o njenom radu i gde bi u budućnosti bila najpotrebnija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari