Gojković: Pokazalo se netačnim da će nas vlast "ubaciti" 1Foto: BETAPHOTO/ Koalicija Za kraljevinu srbiju

Na osnovu prebrojenih sto odsto glasova, nakon ponovljenog izbora Pokret obnove Kraljevine Srbije osvojio je oko 2,7 odsto glasova.

Nedostajalo nam je oko pet hiljada glasova da bismo prešli cenzus i ušli u parlament Srbije. To su još uvek nezvanični podaci, jer ne možemo od Republičke izborne komisije da dobijemo zvanične podatke, kao da su ponovljeni izbori bili na sto hiljada mesta, a ne na dvestotinak i sa tako malom izlaznošću. Ne znamo tačno ni kolika je bila izlaznost, jer RIK ne saopštava podatke, ali je negde oko trideset odsto, prema našim procenama, kaže Žika Gojković, lider POKS-a, za Danas.

On navodi da je Pokretu obnove Kraljevine Srbije bilo jasno već ranije da neće preskočiti cenzus, odnosno da će šanse biti male, kad je ponavljanje izbora zakazano za sredu, radnog dana,  a ne u nedelju. Uz to, navodi, podigla se priča i oko korona virusa, što je dodatno uticalo na malu izlaznost.

„Pored svih tih prozivki analitičara, koji se nisu ni rodili dok sam ja protestovao protiv Miloševića, i njihovih tvrdnji da se sprema izborni inženjering, da će nas SNS ubaciti u parlament Srbije, mi smo pokazali da smo časno i pošteno uradili ovaj posao. Da je SNS hteo da budemo u parlamentu, oni bi nas već ubacili. Ovako dobili smo solidan broj glasova, ušli smo u parlamente više od 50 opština, a u pokrajinskom parlamentu imamo čak i poslaničku grupu“, kaže Gojković.

Dodaje da je POKS na ponovljenim izborima poboljšao izborni rezultat i da je bio treći po broju glasova, ali ipak nedovoljno da pređe izborni cenzus. Lider POKS-a, ipak, tvrdi da je njegova stranka učvrstila četvrtu poziciju na političkoj sceni i to posle samo tri godine delovanja, što je veliki uspeh.

„Važno je i što smo uspeli da otvorimo bitnu temu u našem društvu, koja je bila zabranjena 75 godina, da li Srbija treba da bude republika ili da se obnovi Kraljevina. Zahvaljujemo svim monarhistima koji su glasali za nas i obećavamo im da ćemo još snažnije nastaviti borbu za suverenu, ustavnu, parlamentarnu Kraljevinu Srbiju i za njene vrednosti, jer u tu ideju čvrsto verujemo. Naše vreme tek dolazi“, zaključuje sagovornik Danasa koji je na prebrojanih 50 odsto glasova sa ponovljenih izbora požurio da javnosti saopšti kako je POKS postao parlamentarna stranka.

Nakon prebrojenih sto odsto glasova utvrđeno je, ipak, da je POKS-u nedostajalo oko pet hiljada glasova kako bi postao parlamentarna stranka.

Na ponovljenim izborima, kako je saopštio predsednik SNS Darko Glišić, naprednjaci su ostvaili ubedljivu pobedu sa 60,2 odsto osvojenih glasova, drugi je SPS sa 11 odsto, SPAS je dobio nešto manje, a POKS nešto više glasova nego 21. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari