Gojković sa britanskim parlamentarcima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa članovima delegacije Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva,saopštio je kabinet predsednice skupštine.

Razgovaralo se o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama Srbije, kao i saradnji u regionu Zapadnog Balkana.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i Velika Britanija imaju dugu tradiciju veza i saradnje. O tome svedoči i činjenica da ove godine dve zemlje obeležavaju 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, a konstatovano je da je saradnja parlamentaraca intenzivna.

Gojković je rekla da, iako razgovara sa članovima delegacije čija zemlja izlazi iz Evropske unije, i ovom prilikom želi da istakne da je Srbija posvećena evropskim integracijama i reformama na tom putu.

U tom kontekstu važno što Evropska unija, nakon Bregzita i drugih izazova sa kojima se suočava, nije odustala od politike proširenja- naglasila je Gojković.

Gojković je izjavila da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, a Parlament Srbije u tom procesu ima izuzetno značajnu ulogu.

Učešćem u svim regionalnim inicijativama, kao i u razvoju bilateralnih odnosa sa državama regiona na nivou predsednika parlamenata, radnih tela i ženskih parlamentarnih mreža.

Šef delegacije, poslanik Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Džon Vitingdejl rekao je da i pored toga što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije razume zašto je za Srbiju važan proces evropskih integracija.

On je naveo da organizacijom samita zemalja Zapadnog Balkana sledeće godine u Londonu, Velika Britanija potvrđuje posvećenost napretku regiona i saradnji.

Vitingdejl je rekao da kao parlamentarac posebno prepoznaje važnost i značaj uloge parlamenata, međuparlamentarne saradnje i razmene iskustava i u tom kontekstu istakao značaj održavanja „Nedelje Parlamentarizma“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U daljem razgovoru, članovi delegacije, koju čine predstavnici Donjeg i Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Dru, Baronesa D’Souza, Baronesa Nortover i Baronesa Barker, su se interesovali za pitanja regionalne saradnje, uloge parlamenata i ženske parlamentarne mreže u tom procesu, kao i učešća mladih u parlamentarnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari