Gojković sa evropskim zvaničnicima u Talinu 1Foto: FoNet/Skupština Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica Evropske unije i zemalja kandidata, koja se održava u Talinu, razgovorala je sa predsednicima parlamenata više zemalja o saradnji, intenziviranju odnosa i o evrointegracijama.

Gojković je razgovarala sa predsednicom Kongresa poslanika Španije Anom Pastor i zahvalila se Španiji na principijelnoj stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Pastor je potvrdila stav da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da se proširenja EU može odnositi samo na države.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfganom Sobotkom i zahvalila na kontinuiranoj podršci Austrije evrointegracijama Srbije.

Ona je istakla da će za Srbiju biti značajno predsedavanja Austrije Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

Sobotka je potvrdio da će politika proširenja EU biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja Savetom EU, i prihvatio poziv Gojković da dođe u uzvratnu posetu u Srbiju u drugoj polovini godine.

U razgovoru sa Gojković, predsednik Parlamenta Češke Radek Vondraček naglasio je da se Češka zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan i da Srbija može da računa na punu podršku zemalja Višegradske grupe u tom procesu.

U razgovoru je ukazano da Srbija i Češka ove godine obeležavaju stogodišnjicu od upostavljanja diplomatskih odnosa, što je prilika da se dobri odnosi dodatno unaprede intenziviranjem i parlamentarne saradnje.

Gojković se sastala i sa predsednikom Sejma Poljske Marekom Kuhčinskim.

Na sastanku je istaknuta spremnost za produbljenje parlamentarne saradnje i dogovoreno je da se u okviru obeležavanja 100 godina od upostavljanja diplomatskih odnosa dve države, razmene posete.

Na sastanku predsednica Skupštine Srbije sa predsednikom Parlamenta Albanije Gramozom Ručijem naglašeno je da je važno da dve zemlje razvijaju sve vidove saradnje od uzajamnog iiteresa, posebno u oblasti evropskih integracija.

Ruči je rekao da je za Albaniju iskustvo Srbije u evrointegracijama značajno kao model i prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković je o unapređenju parlamentarne saradnje razgovarala i sa predsednikom Državnog saveta Slovenije Alojzom Kovšcom, koji je istakao da Slovenija pruža punu podršku članstvu Srbije u EU i da je spremna da pruži ekspertsku pomoć, posebno u vezi sa korišćenjem EU fondova.

Gojković je pozvala predsednika Državnog saveta Slovenije u posetu Srbiji, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari