Gojković tražila izvinjenje Pašalića zbog kašnjenja 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Na početku sednice Skupštine Srbije o izveštaju o radu Zaštitnika građana za prošlu godinu koja je počela sa dva ipo sata zakašnjenja pljuštale su kritike, ali i izvinjenja.

Kako se kasnije ispostavilo sve to zbog nesporazuma na relaciji Maja Gojković, predsednica parlamenta – Aleksandar Martinović, šef skupštinskih naprednjaka.

Naime , Gojković je zbog kašnjenja sednice održala oštro predavanje Zoranu Pašaliću, zaštitniku građana o lepom vaspitanju, pravilima radnog vremena parlamenta, koji nije samosatalna trgovinska radnja, a zatražila je od njega i da se javno izvini poslanicima i građanima zbog diskreditacije parlamenta.

Pašalić se, kako je od njega i traženo izvinio poslanicima zbog kašnjenja, da bi potom usledilo još jedno izvinjenje. Ovog puta Aleksandar Martinović izvinio se Zaštitniku zbog nesporazuma na relaciji rukovodstva parlamenta, ali je i sam preuzeo odgovornost za traj nesporazum.

“Pašalić me pre nekoliko dana zamolio da dođe u parlament u 12 sati i 30 minuta, umesto u 10, zbog važnog međunarodnog sastanka koji je ranije bio zakazan. Čini se da je došlo do nesporazuma i zato se izvinjavam Pašaliću, jer on nije imao nikakvu lošu nameru, niti je želeo da na bilo koji način disrkredituje parlament i raspravu o njegovom izveštaju. Prihvatam odgovornost na sebe, jer možda ja nisam na pravi način ljudima u rukovodstvu parlamenta preneo njegovu molbu da dođe kasnije“, objasnio je Martinović.

Izvinjenje Pašaliću nije, međutim, uputila Maja Gojković zbog izrečenih kritika na njegov račun.

Ona je ranije navela da je dnevni red na vreme utvrđen i da ne vidi razloga zbog čega je sednica krenula tek u 12 sati i 30 minuta.

“Došlo je do nepoštovanja ovog parlamenta. Mi nismo samostalna trgovinska radnja, nego smo parlament koji predstavlja građane. To je najvažnija institucija u ovoj državi i ne može zaštitnik građana da bude iznad. Kada mi zakažemo sednicu o izveštaju zaštitnika građana onda je to najvažnija stvar i zaštinik sa svojim saradnicima mora da dođe u vreme kada smo ga pozvali. A vaše obaveze ne mogu da se mere sa značajem dijaloga u parlamentu. Ne mogu poslanici da se prilagođavaju obavezama zaštitnika, već on mora da dođe ovde i pokaže da nas poštuje. Naročito posle ovoliko kritika koje smo dobili zato što ne raspravljamo o Izveštaju zaštitnika“, poručila je Gojković Pašaliću koji je, kako se videlo, bio veoma zbunjen porukama koje su izrečene na njegov račun.

Zaštitnik je pokušao da objasni da nije želeo da utiče na rad Skupštine ali i da je zamolio da se početak odloži i da je za to dobio saglasnot. U protivnom, kako je rekao ne bi menjao samoinicijativno termine početka sednice. Predsednica parlamenta navela je da sa njom nije razgovarao, ni pisano, ni usmeno i da nije dobio saglasnost predsednika parlamenta za kašnjenje. Upitala je i od koga je Pašalić dobio saglasnost i da ne želi da parlament bude mesto za potkusirivanje da tu neko svrati kad može.“ Zbog čitavog parlamenta insistiram na tome da nam se izvinite.

Zaštitnik se izvinio, iako je naveo da i za kašnjenje i određivanje drugog termina stajala njegova ozbiljna molba.

Šta se desilo na relaciji Martinović – Gojković  javnost, ali i ombudsman nisu saznali.

Tek nakon što je Martinović objasnio šta se dogodilo Pašalić je podneo izveštaj o radu za prošlu godinu.

Komentarišući Pašalićev izveštaj poslanici Srpske radikalne stranke su se žalili jer „niko ne reaguje“ što se „promoviše da je u Srebrenici bio navodni genocid“.

Radikalka Vjerica Radeta navela je da je Pašalićeva dužnost da na to reaguje, navodeći da grupa „karakondžula“ traži da se Srbija izjasni da je u Srebrenici bio genocid.

Govoreći o pravima zatvorenika, ona je rekla da su Zvedan Jovanović i Milorad Ulemek Legija potpuno izolovani, tako da ne mogu ni dete da pomiluju.

„To je valjda prepisano iz Gvantanama. Zašto bi oni bežali kad će proces biti obnovljen i oni će se sa slobode braniti i sve tajne otkriti“, rekla je Radeta i pohvalila Pašalića jer za razliku od Saše Jankovića ne pokazuje ambicije da se bavi politikom, što je primetio i socijalista Neđo Jovanović.

Poslanica SNS Sandra Božović zahvalila je Pašaliću što je „uspeo da vrati poverenje građana“ u tu instituciju koju je njegov prethodnik Saša Janković „urušio, privatizovao i politički zloupotrebio“.Janković je to „koristio kao platformu za svoju predsedničku kandidaturu koju je podržala samoproklamovana elita“, rekla je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari