Gojković: Unapređenje saradnje sa zemljama Evroazije 1Foto: Narodna skupština

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković učesnik je na Trećem sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazije u Turskoj, gde je istakla da Srbija snažno radi na unapređenju prijateljskih odnosa sa zemljama evroazijskog regiona.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, Gojković je naglasila da Srbija, kao zemlja koja je uvek između Istoka i Zapada, istorijski razume i prepoznaje doprinos inicijativa za jačanje saradnje zarad prosperiteta svih naroda i istakla značaj kontinuitet rada ovog foruma, koji je pokrenutog na inicijativu Državne dume Rusije i Parlamenta Koreje i koji pruža okvir za sadržajnu i otvorenu razmenu mišljenja i iskustava zemalja evroazijskog regiona, kao i za zauzimanje stavova o najaktuelnijim pitanjima od nacionalnog, regionalnog, kao i globalnog značaja.

Ona je istakla da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kao i da se Srbija snažno zalaže da ovi procesi budu usklađeni sa našom željom da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređujemo saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Predsednica parlamenta ukazala je da Srbija, kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, odnosno Narodna skupština učestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, ali i jača dijalog i saradnju sa prividno geografski udaljenim, a suštinski bliskim zemljama i narodima.

Dodala je da Srbija pored brojnih sporazuma o bilateralnoj i saradnji i strateškim odnosima sa zemljama evroazijskog regiona, učestvuje i u formatima „Jedan pojas jedan put“, odnosno „Kina – zemlje centralne i istočne Evrope“, što predstavlja konkretan i vidljiv izraz posvećenosti multilateralnom napretku u domenima infrastrukture, razvoja trgovine, kulture, nauke, tehnologije i drugim.

Govoreći na temu ekonomske saradnje, životne sredine i održivog razvoja, Gojković je napomenula da se pitanje održivog razvoja možda najbolje razume kroz suočavanje sa preprekama, kao što su pretnje miru i stabilnosti, prirodne katastrofe, rast ekonomskog jaza, neravnomerna raspodela, neravnoteža u stepenu razvoja i odnosu prema životnoj sredini, prinudne migracije i mnoge druge.

Za nas, parlamentarce, to pre svega znači uklanjanje prepreka slobodnoj trgovini, kretanju ljudi, investicija, znanja i inovativnih tehnologija i svim drugim oblicima saradnje, uz poštovanje različitosti i posebnosti, bile one političke, kulturne ili ma koje druge“, rekla je Gojković navodi se u saopštenju.

Ona je naglasila da je Srbija rešena, više nego ikada, da se i ubuduće, dosledno i bezuslovno zalaže za poštovanje fundamentalnih principa međunarodnih odnosa i kao preduslova održivog razvoja i navela da je Srbija zemlja koja je, nažalost, mnogo puta u istoriji, pa i relativno nedavno iskusila posledice politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, kao u slučaju nelegalne vojne agresije NATO 1999.g. sa teškim posledicama po ljudske živote i životnu sredinu.

Treći sastanak zemalja Evroazije otvorili su predsednici Velike Narodne skupštine Turske Binali Jildirim, predsednik Narodne skupštine Koreje Mun Hi Sang i predsednik Državne Dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin, koji su se založili za bolju saradnju u regionu u oblasti ekonomske saradnje, trgovine, umrežavanja i infrastrukture, održivog razvoja i pozvali na mirno rešavanje sukoba kroz dijalog.

Sastanak, kome prisustvuje više od 20 predsednika parlamenata zemalja Evroazije, 15 potpredsednika, kao i nekoliko stotina članova parlamenta, biće završen usvajanjem završne izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari