Grabar Kitarović: Manipuliše se brojem žrtava Jasenovca 1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u Jasenovcu odala poštu i izrazila saosećanje sa svim žrtvama ovog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata.

Istovremeno je „najoštrije osudila“ manipulalciju brojem jasenovačkih žrtava ustaškog režima, prenosi N1.

Grabar Kitarović je u govoru tokom današnje posete Jasenovcu sa izraelskim prdsednikom Ruvenom Rivlinom naglasla da je „potresno čuti svedočanstva onih koji su preživeli ovo jasenovačko mesto užasa“ i rekla da se svakog pojedinca stradalom u Holokaustu „najbolje sećati „u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi“.

„Na ovom mestu, podno jasenovačkog cveta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata koji je doneo strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima, te svima onima koji su smatrani neprijateljima režima onoga vremena“, rekla je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović navodi da su se ustaškom režimu „suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost“, čime su Hrvatsku svrstali „na ispravnu stranu istorije“.

„Savremena Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio izuzetno važan, jer nam je napokon doneo slobodu“, naglasila je predsednica Hrvatske i poručila da „nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime“.

Ona je rekla da „Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sećanju na zločine“ koji su se dogodili u Jasenovcu, „na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima pre svega“.

„Svesni da je na taj deo naše prošlosti bačena senka, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost utemeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljeg društva na vrednostima ugrađenim u Ustav naše države“, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je naglasila da koristi priliku da ponovo osudi „svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam“ i sugerisala da je „obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podela, mržnje i rasizma“.

„Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracionom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na istorijskim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili za nametanje kolektivne krivice Hrvatskoj i hrvatskom narodu“, poručila je predsednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari