Građani propitivali opozicionare na 29. protestu 1 od 5 miliona u Kragujevcu 1Foto: 1 od 5 miliona Kragujevac/FB (arhiva)

Na 29. protestu „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu predstavnici opozicionih partija odgovarali su na pitanja građana u vezi sa bojkotom izbora, „čišćenjem partijskih redova“, kao i vizijom razvoja Kragujevca posle promene aktuelne vlasti.

Na Đačkom trgu ispred gimnazije građani su postavljali pitanja predstavnicima Narodne stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), Šumadijske regije-Pokreta slobodnih građana (PSG) i Demokratske stranke (DS).

Iz Narodne stranke su poručili da opozicione partije „nemaju više kredita“ da ne ispune obećanja koja su dali građanima.

„Mi ćemo kao stranka insistirati da ono što je potpisano u Sporazumu sa narodom bude poštovano do kraja. Kada je u pitanju bojkot izbora jasno je navedeno da ukoliko ne budu ispunjeni osnovni uslovi za izlazak na te izbore – oni moraju biti bojkotovani“ rekao je Ratko Kastratović iz Narodne stranke.

Bojan Stojadinović iz PSG-a je rekao da do predstojećih izbora neće biti promene izbornih uslova, jer kako je dodao, oni na vlasti „neće da prepuste svoje i bogaćenje svojih partija, prijatelja, rodjaka i kriminalnih klanova“.

„Mi možemo ovu vlast da smenimo ili na ulici ili na izborima. Moje mišljenje je – i na izborima i na ulici“, rekao je Stojadinović i dodao da i za jedan i za drugi slučaj „treba da nas bude mnogo više“.

Obrad Turković iz SSP-a je rekao da je aktuelni gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ima „manjak ambicija“ i naveo da je od 2012. do danas urađeno „samo 600 metara autoputa preko Nikšićkog brda“, dok je za vreme njegovog prethodnika „izgrađeno 20 kilometara autoputa do Batočine“.

„Ako se neko ne trudi da dovede novi model Fijata u Kragujevac – to je manjak ambicija. Znači, Kragujevac ne zaslužuje nekog ko nema ambiciju da ovaj grad bude prvi u Srbiji“, rekao je Turković i naveo da ga „lično pogadja“ što izgleda da vlast sada ima ambiciju da grad bude 170. u Srbiji.

Iz Šumadijske regije su rekli da je jedan od zadataka SNS-a da uništi lokalnu samoupravu, kao i da se o svim ozbiljnim poslovima odlučuje u dva centra u Srbiji, i da su oni „u jednoj porodici“.

„Posle ovih moraće da se kompletno gradi sistem lokalne samouprave“, rekao je Bojan Stojadinović iz Šumadijske regije-Pokreta slobodnih gradjana.

U Narodnoj stranci su naveli da je posle prvog zadatka – „rušenja mafijaškog režima u Srbiji“, među prioritetima da se u Kragujevcu raspiše javni konkurs za projektno sufinansiranje medija.

Posle toga bi sledila transparentnost trošenja budžetskog novca kroz stavljanje na internet softvera koji bi u realnom vremenu prikazivao „do detalja“ potrošnju budžeta.

Olivera Ilić iz Demokratske stranke je rekla da kada se napravi šteta u kulturi i socijalnoj politici, nema novca da se to nadoknadi.

„U poslednjih pet godina Kragujevac više nema ni taj sistem usluga socijalne zaštite koji je razvijala lokalna samouprava. Vi sada imate privatna preduzeća koja pružaju te usluge umesto da to bude usluga socijalne zaštite“, rekla je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari