Građanske inicijative: SNS u Vranju vrši pritisak na medije 1Foto: Pixabay/Tmeier1964

Građanske inicijative su pozvale relevantne institucije u pravosuđu da rade u skladu sa Ustavom i zakonima i ne podležu pritiscima partije na vlasti, a vladajuću SNS da „u skladu sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, prestane sa pritiscima na nezavisne medije“.

Iz Građanskih inicijativa naveli su da je član GO SNS Vranje Milan Ilić prošle nedelje saopštio da se „planira formiranje pravnog tima koji će na sve uvrede, klevete i laži odgovoriti krivičnim prijavama po krivičnom zakonu po kome se predviđa kazna zatvora do tri godine“ i da su protiv nekih urednika i novinara već u pripremi tužbe.

„Slobodno, odgovorno i profesionalno novinarstvo omogućava građanima nepristrasno informisanje, a pretnje krivičnim prijavama protiv medija koji rade na ovaj način predstavljaju pokušaj cenzure“, ocenjeno je u saopštenju Građanskih inicijativa.

Građanske inicijative su u Vranju nedavno osnovale Medijsko sklonište za pomoć lokalnim novinarima i medijima koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije.