NDMBGD: Vlada pokušava da sakrije smrti i povrede radnika 1Foto: N1

„U godini koju je Vlada proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu, naš aktivista Dobrica Veselinović procesuiran je, a zatim i proglašen krivim, zbog organizacije protesta ‘Koliko vredi život u Srbiji’ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu Beograda na vodi 14. septembra 2018. godine“, saopštili su iz inicijative Ne davimo Beograd.

„Umesto da konkretnim merama doprinese da naši radnici ne bivaju čak i smrtno ugroženi, Vlada se bavi kažnjavanjem onih koji na ovaj problem ukazuju“, stoji u saopštenju Inicija.

Oni navode da je jasna namera Vlade da se sakrije teška i sumorna statistika smrti i teških povreda na radu naših radnika.

Prema njihovim rečima izjave ministra Zorana Đorđevića, da ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja neće poštovati zakon i neće odgovarati novinarima kada je reč o pojedinačnim slučajevima – bilo povreda na radu, bilo smrtnih slučajeva, smatraju šokantim i neprihvatljivim.

NDMBGD: Vlada pokušava da sakrije smrti i povrede radnika 2
Foto: Facebook/ Ne davimo Beograd

„Inicijativa Ne davimo Beograd neće dopustiti da nas iznurivanjem pravnim procesima i sabotažama ometu u ukazivanju na težak položaj radnika čiji životi režimu ništa ne vrede, a njihove smrti i teške povrede vide samo kao pitanje PR-a. Podsećamo da je u toku 2018. godine, kada su poginula dva radnika na “Beogradu na vodi”, na gradilištima širom Srbije 53 radnika je izgubilo život, dok je više stotina teže i lakše povređeno na radu. Ukupan broj poginulih na radu tokom 2019. godine bio je 54. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba preminulo je zbog povreda na radu“, navodi se u saopštenju.

Građanski front: Presuda Veselinoviću pokušaj vlasti da se građani zastraše

Građanski front ocenio je danas da je kažnjavanje aktiviste Inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrice Veselinovića očigledan pokušaj da se građani zastraše a da se ta organizacija finansijski iznuri i obeshrabri, jer pokazuje spremnost da aktivnu borbu, koja smeta „nedemokratskom režimu“.

„Građanski front uočava dva paradoksa u ovom slučaju… Aktivni građani, koji pokušavaju da učine svoju zajednicu boljim mestom za život, koji su spremni da svoje vreme i svoju snagu ulažu u solidarnu borbu za bolji položaj svih, u ovom slučaju građevinskih radnika – bivaju kažnjeni i od sistema prepoznati kao nepoželjni element… Drugi paradoks se sastoji u tome da su policija i tužilaštvo u potpunosti ignorisali zakonom predviđeno spontano okupljanje kao ‘neposrednu reakciju na određeni događaj’, dok su i te kako imali razumevanja za skupove u Nišu i Leskovcu, koje je organizovala Srpska napredna stranka kao odgovor na naslovnicu NIN-a o Krušiku iz decembra, koji takođe nisu bili prijavljeni“, navela je ta organizacija u saopštenju.

Veselinović je osuđen na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“, povodom smrti dvojice radnika na gradilištu projekta „Beograd na vodi“ u septembru 2018. godine.

Građanski front je ukazao da je to samo jedan u nizu procesa koji se vodi protiv aktivista „Ne davimo Beograd“ zbog organizovanja skupova i protesta i da je ta organizacija od 2016. godine platila oko 600.000 dinara kazni.

„Građanski front stoji iza borbe koju vode ‘Ne davimo Beograd’, ali i svi kritički orijentisani građani. Jedino se zajedno možemo izboriti za društvo u kojem je aktivizam ne samo dozvoljena, već i poželjna pojava, i u kojem radnici obavljaju svoj posao bez straha od povreda i gubitka života, poniženja i materijalne neizvesnosti“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari