Gradska imovina u Novom Pazaru ide na prodaju 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Nekoliko poslovnih objekata u centru grada biće prodato na javnoj licitaciji. Na prodaju će zgrada u kojoj su smeštena komunalna preduzeća „Gradska toplana“, „Gradska čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ i zgrada u kojoj je smeštena RTV Novi Pazar.

To je odluka skupštinske većine drugog dana zasedanja gradskog parlamenta.

Odbornici su usvojili završni račun grada za 2019.godinu, čiji su prihodi i rashodi bili 2,9 milijardi dinara.

Za ovaj dokument nezavisni revizor dao je mišljenje „sa rezervom“ za završni račun za prošlu godinu tek treba da se raspiše tender za izbor eksternog revizora i za to je dobijena saglasnost od Državne revizorske institucije (DRI).

Odbornici opozicionih partija, SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), kritikovali su donošenje ovih odluka, posebno o prodaji gradskog poslovnog prostora.

Na dnevnom redu ovog zasedanja novopazarskog gradskog parlamenta je 50 tačaka. Prvog dana zasedanja, samo za usvajanje dnevnog reda potrošena je više od dva i po sata. Skupštinska većina, koju čine koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS, odbila je 16 opozicionih predloga za dopunu dnevnog reda.

Odbornici SDA Sandžaka tražili su da se donese odluka da se 5. april proglasi Danom mladih, da se donese odluka o pružanju pomoći privatnim preduzetnicima zbog epidemije korona virusa,zatim, o adekvatnom stomatološkom zbrinjavanju osoba sa invaliditetom, da se usvoji deklaracija kojom se osuđuje nasilje nad narodom Palestine i Rezolucija o zločinima nad bošnjačkim narodom u Sandžaku i donese odluka o načinu praznovanja bošnjačkih nacionalnih praznika.

Vladajuća većina odbila je i predloge odbornika SPP da se utvrdi materijalna šteta zbog ekspanzije nelegalne gradnje, izrada tehničko-projektne dokumentacije za izgradnju osnovne škole u naselju Šutenovac, da parking kod Doma zdravlja bude besplatan dv umesto pola sata i da se razreši direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Prvog dana, sednica je trajala desetak sati i završeno je 17 tačaka dnevnog reda, a za nastavak su ostale još 33 tačke. Usvojeni su izveštaji o radu javnih preduzeća za prošlu godinu, urbanistička dokumenta, donete odluke o komunalnim taksama, naknada za korišćenje javnih površina i puteva,poljoprivrednom zemljištiu, usvojen je operativni plan odbrane od poplava na vodoama drugog reda, odluka o uslovima ozakonjenja objekata na javnim površinama i sporazum o saradnji u oblasti smanjenja od katastrofa i poplava razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Od kako je konstituisan aktuelni saziv Skupštine grada, postalo je uobičajeno da jedno zasedanje traje po nekoliko dana.

SDA Sandžaka sa devet odbornika je, zvanično, u opoziciji. Sve češće se postavlja pitanje šta je sa strateškim partnerstvom između te partije i vladajuće SDP.

Dokument je potpisan krajem 2016. godine i kadrovi SDA, posle poslednjih lokalnih izbora, nisu pomerani sa čelnih pozicija u javnim preduzećima iustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari