Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova 1Zastava Grenade Foto: Pixabay/RonnyK

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grenade Ivica Dačić i Peter Dejvid saopštili su da je Grenada povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mogu da saopštim da je Grenada deveta zemlja koja je poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, a to znači priznanje Kosova kao nezavisne države“, naveo je Dačić u saopštenju.

Dvojica ministara su potpisali i Memorandum o saradnji i prijateljstvu dva ministrarstva i dve države. Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da razvija odnose sa Grenadom, kao i da očekuje posetu kolege Dejvida Beogradu.

„Ministar Dejvid mi je zvanično uručio notu Grenade za Srbiju u kojoj se jasno kaže da je Grenada preispitala svoj stav u vezi sa statusom Kosova. I da, imajući u vidu da se vodi dijalog, ta država smatra da ne treba donositi bilo kakve odluke o statusu Kosova pre završetka tog dijaloga i da će ona poštovati rezultate dijaloga, kao i da u tom smislu poništava, odnosno ukida sve ranije donete odluke ili izjave i deklaracije u vezi sa statusom Kosova“, rekao je ministar Dačić.

Istakao je da to znači da Grenada poništava poziciju priznanja Kosova kao nezavisne države.

„Ovo je još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već veliki rezultat u shvatanju tog problema. Shvatanju, da se taj problem može rešiti samo dijalogom i ovo je jedan podsticaj da se dijalogom dođe do rešenja, a ne samo, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena. Vidi se da ta stvar nije rešena i tek će se kasnije videti, kao i prilikom glasanja za Interpol, da je to lažna brojka o tolikom broju država koje priznaju Kosovo. Pošto navodno imaju toliki broj država, onda je za očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti“, poručio je ministar Dačić.

Ministar spoljnih poslova Grenade Dejvid je rekao da je saradnja sa Srbijom zasnovana na dubokom međusobnom uvažavanju suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari.

On je rekao da njegova zemlja sa Srbijom ima dobru saradnju, posebno u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da se studenti iz Grenade školuju u Srbiji.

„Radujem se produbljivanju saradnje dve zemlje. Potpisali smo sporazum koji predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoiprivrede i stanogradnje“, rekao je ministar Dejvid.

U noti koja je uručena je navedeno da je Grenada donela odluku da preispita svoj stav o statusu Kosova.

„Nakon opširnog istraživanja i razmatranja, Vlada Grenade smatra da je od najveće važnosti podrška rešenju budućeg statusa Kosova do koga se dođe putem dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je to željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja. Kada dve strane postignu dogovor, Vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se dve strane saglase. U međuvremenu Vlada Grenade ukida sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari