Grenel: Kurti pogrešio što se nije uključio u projekat “Otvoreni Balkan” 1Ričard Grenel Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nekadašnji izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti pogrešio što se nije uključio u projekat “Otvoreni Balkan”, dok je za albanskog premijera Edija Ramu kazao da je vizionar.

„Mislim da bi Kurti trebalo da bude deo šireg balkanskog dijaloga, ali on to ne radi, što je velika greška. Mislim da narod na Kosovu zaslužuje da ima posao, ali bez učestvovanja u ovoj diskusiji neće moći da bude deo normalizacije ekonomskih odnosa na Balkanu, niti razgovora“, istakao je Grenel u intervjuu za albanske „Vesti 24“, prenosi Kosovo onlajn.

Grenel je objasnio i zašto se vratio na Balkan nakon što je napustio čelnu poziciju u Trampovoj administraciji i naveo je da promoviše strana ulaganja i ekonomsku saradnju u regionu, kao jedini način da se garantuje blagostanje svim građanima i da se pruži više mogućnosti za zapošljavanje mlađoj generaciji.

Istakao je da je vizija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije imala veze sa otvaranjem novih radnih mesta i ideja je bila da region Balkana napreduje, jer se decenijama pričalo samo o politici bez velikog napretka.

Zbog toga smo želeli da nastavimo dalje govoreći o ekonomskom razvoju i o zapošljavanju mladih. Ovde smo nedavno videli da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji je omogućila Trampova administracija bio je veoma plodonosan, ali ono što želimo da vidimo je nastavak te investicije i zato sam ovde. Ne radim više za vladu, sada sam u privatnom sektoru i tražimo mogućnosti za strana ulaganja na Balkanu, rekao je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari