Gordan Grlić Radman: Hrvatska kuća simbol stoletnog postojana i opstanka Hrvata u Srbiji 1Gordan Grlić Radman Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Hrvatska kuća je simbol stoletnog postojana i opstanka Hrvata u Srbiji i želje da Hrvati doprinose napretku zemlje u kojoj žive i čiji su lojalni građani – rekao jedanas u Subotici ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na svečanosti postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hrvatske kuće.

Prema njegovim rečima, ona bi trebalo da bude mesto dijaloga i poštovanja manjinskih zajedica. On je naveo da kao što srpska manjina u Hrvstakoj uživa sva prva, postoji želja da i hrvatska manjima uživa reciprotitet prava. Grlić Radman je podsetio na sporazum Srbije i Hrvatske iz 2014. koji je Zagreb ispoštovao, te se očekuje isto i od Srbije.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zbog čjih se izjava poslednjih dana otvorila polemika unutar hrvatske zajednice u Srbiji, ali i u Hrvtaskoj o tome, ko, kako i da li zastupa interese Hrvata u Srbiji. To je bila prilika da Grlić Radman i Žigmanov razgovaraju o nesuglasicima. Na svečanom delu posete nije bilo reči o tome.

Žigmanov je naime nedavno kritikovao rad hrvatskog ambasadora u Srbiji

Hidajeta Biščevića, rekavši da je slabo reagovao na uvođenje bunjevačkog jezika kao službenog u Subotici, #čime Beograd želi da oslabi hrvatsku zajednicu, a napisao je i da se Biščević meša u „unutrašnje prilike u zajednici“. Žigmanov je u emisiji „Nedeljom u 2“ rekao da se Biščević, za godinu i po dana svog mandata, nije sastao sa njime kao predstavnikom Hrvata, te da nije ništa preduzeo da povodom, kako je naveo, upućivanja pretnji smrću predstavnicima hrvatske manjine u Vojvodini. Večernji list je utorak objavio da je Žigmanov 30. marta poslao pismo ministru spoljnih poslova Gordan Grliću Radmanu, u kojem je optužio Biščevića da deluje protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji.

U pismu Grliću-Radmanu, Žigmanov je napisao da se Biščević meša u „unutrašnje prilike u zajednici s ciljem da razori ostvareni stepen kohezije i jedinstva, koje Hrvati danas imaju kao nikada ranije u skorijoj istoriji“. Predsednik DSHV-a je napisao i da Biščević komunicira s osobama „koje aktivno deluju na destabilizaciji i razaranju zajednice“.

Na sve to u utorak je  ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izjavio da Biščević ima poverenje hrvatske vlade, dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će Biščevića pozvati na konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari