Grupa koja je ometala nije iz Šapca? 1Foto: Dragan Eraković

Već dva meseca ispred zgrade Gradske uprave Šapca protestuju pristalice naprednjaka.

Međutim, u poslednje vreme ne biraju ni vreme ni mesto da ometaju gradski život. Uoči početka preksinoćne tribine Zone Novog Optimizma stiglo je dvadesetak mladića noseći transparente protiv gradonačelnika Nebojše Zelenovića, uzvikujući parole „Zelenoviću Zabela“, „Kosovo je Srbija“, „Aco, Srbine“. Nesuvislo je zvučala i parola „ustaše, ustaše…“

Ova grupa mladića nepoznata je velikom broju novinara koji decenijama prate političku i javnu scenu u gradu. Ima indicija da su sa strane pa i iz drugih gradova.

Nekako šabački naprednjaci biraju ono što ne pristoji ovom gradu, pa su tako nedavno kad je formiran ogranak Stranke slobode i pravde pred Kulturnim centrom uzvikivali parole „Šiptari, Šiptari“.

Ovi „naprednjaci“ pripadaju takozvanoj Šabačkoj grupi, agresivnih „operativaca“ koji stvaraju nevolje, od glasanja, pretnji i ucena, vožnji automobilima bez tablica, a učestvovali su i u incidentu na utakmici u vaterpolu. Ušli su mimo reda, i pretukli uglednog Šapčanina pred njegovom porodicom. Simptomatično je da se šabačka policija nikad ne pojavljuje u ovakvim okolnostima, a primeri su brojni: od ometanja mitinga „Jedan od pet miliona“ kada su stajali, zviždali i vređali, i to na desetak metara od Dragana Đilasa.

Po pravilu zakazani skup se ne može ometati, i tu je policija trebalo da reaguje. Ovi naprednjaci su uglavnom iz Šapca, neki rade u javnim preduzećima i ustanovama koje su pod ingerencijom republičkih vlasti. Najskandaloznije je da je nedavno odbornica SNS Milica Ranković najvulgarnije i najbeskrupuloznije izvređala gradonačelnika Zelenovića, i, što je nezabeleženo u novijoj istoriji grada, da se on protera odavde.

Svi ovi događaji su neprimereno za jedan slobodarski grad, grad koji se ponosi kulturom i tradicijom, grad sa brojnim prvinama u 19. veku, prva bolnica i apoteka, prva staklena okna, dušeci na krevetima, prvi fijaker i klavir u Srbiji, a u ovom vremenu to je najevropskiji srpski grad, od ekologije do građanskih sloboda i kulture. To je grad heroj i stradalnik jedini grad u Srbiji sa tri ratna odlikovanja. Čudno da tako „naprednjaci“ ustašama nazovu profesore univerziteta, novinare, karikaturiste koji baš ukazuju na fašistoidnu lepezu gole propagande i učinka ove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari