Gutereš zabrinut zbog rasta napetosti između Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog rasta napetosti između Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbednost na terenu, posebno na severu Kosova i pozvao lidere sa obe strane da se pomere sa ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

U novom tromesečnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), koji će večeras razmatrati Savet bezbednosti UN u Njujorku, Gutereš je izrazio zabrinutost i zbog usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

„Ključno je da lideri s obe strane izbegavaju akcije koje bi mogle dodatno podići tenzije, da povlače pomirljive poteze i traže načine za ponovno angažovanje i rad na napretku u dijalogu uz posredovanje EU, s ciljem normalizacije odnosa“, navodi se u izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2018. do 15. januara 2019.

Navodeći da je svestan izazova s kojima se Beograd i Priština suočavaju u traganju za rešenjem, Gutereš je ohrabrio lidere s obe strane da „suparničku dinamiku transformišu u dinamiku rešavanja problema“.

„Pri tome je važno da se pomere sa ušančenih pozicija i pokažu predanost postizanju sveobuhvatnog sporazuma, radeći na uklanjanju prepreka i stvaranju uslova pogodnih za nastavak dijaloga“, naveo je u izveštaju.

Gutereš je izrazio zabrinitost i zbog odluke Skupštine Kosova da usvoji zakone koji jačaju mandat i kapacitete Kosovskih bezbednosnih snaga.

„Rezolucija Saveta bezbednosti  1244 (1999) i dalje pruža jedini pravni okvir za međunarodno bezebdnosno prisustvo, Kfor. Unmik je u tom pogledu i dalje blisko surađivati s Kforom“, navodi se u izveštaju u kom se ocenjuje da je napetost između Beograda i Prištine nastavila da raste, što je negativno uticalo na izglede za produktivan dijalog.

Opisujući ključne političke i bezbednosne događaje u periodu obuhvaćenom izveštajem, Gutereš je podsetio da je Vlada Kosova 6. novembra uvela porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodeći kao glavni razlog uporne pokušaje Beograda da oslabi međunarodni položaj Kosova. Potom, 21. novembra, dan nakon što na Generalnoj skupštini Interpola Kosovo nije primeljeno u članstvo, uvozne carine na robu iz Srbije i BiH pdognute su na 100 odsto i zabranjen je uvoz robe označene sa „UNMIK Kosovo“ i „Kosovo i Metohija“.

U izveštaju se podseća i na ostavke gradonačelnika četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd neće učestvovati u dijalogu dok takse ne budu ukinute.

Gutereš takođe podseća da su međunarodni akteri i visoki zvaničnici pozvali kosovsku vladu da ukine trgovinske mere i angažovali se u naporima za nastavak dijaloga kao i da je njegov posebni predstavnik dao dve izjave u kojima je izrazio zabrinutost zbog uticaja taksi a stanovnike Kosova i naglasio da je imperativ da se održi mir, sigurnost i stabilnosti.

„Usred napete atmosfere, 14. decembra Skupština Kosova usvojila je zakone… koji predviđaju bitne promene u mandatu, ulozi i snazi ​​Kosovskih bezbedosnih snaga“, dodaje se u izveštaju.

U posebnom poglavlju koje se odnosi na Sever Kosova Gutereš je naveo da od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH „Unmik i tim UN na Kosovu nisu uočili izraziti uticaj na pristup osnovnim dobrima i uslugama za stanovnike severnog Kosova“ ali i da „nijedan štampani medij na srpskom jeziku, uključujući dnevne novine, nije prešao na Kosovo nakon povećanja taksi“.

Navodi se takođe da tokom razmatranog razdoblja nije postignut napredak u ponovnom otvaranju glavnog mosta u Mitrovici i podseća na slučaj privođenja četvorice kosovskih Srba u Severnoj Mitrovici, uključujući i dva člana kosovske policije, u vezi s istragom ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra do 15. januara Gutereš je naveo da će fokus aktivnosti Misije UN na Kosovu pod vođstvom njegovog specijalnog predstavnika Zahira Tanina i dalje biti podrška izgradnji poverenja među zajednicama što je, ocenio je, ključno za stabilnost, socijalnu koheziju i stvaranje uslova koji vode ka kompromisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari