Han 29. maja predstavlja izveštaje o napretku Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Evropski komesar za proširenje Johanes Han predstaviće izveštaje o napretku za zemlje Zapadnog Balkana u sredu 29. maja na sednici Spoljnopolitičkog odbora (AFET) Evropskog parlamenta.

Kako je objavljeno na sajtu EP, sednica odbora u Briselu počinje u 11.00 sati.

Pozivajući se na diplomatske izvore, regionalna televizija N1 je danas objavila da će Han na tom sastanku predstaviti mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Han je sredinom maja, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, najavio da će Evropska komisija prilikom objavljivanja godišnjih izveštaja o napretku zemalja koje su u procesu proširenja, 29. maja preporučiti otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Načelno je bilo planirano da Savet ministara EU odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa tim zemljama donese u junu, ali bi rasprava mogla biti odložena za ministarski sastanak u julu, na početku finskog predsedavanja EU, jer je nekim zemljama potrebna i saglasnost nacionalnih parlamenata.

Izveštaji o napretku koji će biti objavljeni 29. maja, poslednji su godišnji izveštaji za Zapadni Balkan u mandatu ove Evropske komisije i Johannesa Hana kao komesara za proširenje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari