Han ne odbacuje razmenu teritorija između Srbije i Kosova 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susedstva Johanes Han u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenio je da bilo kakvo rešenje Srbije i Kosova ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Ja sam za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali svako rešenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rešenje ne ide na trošak drugih u regionu. Sada moramo videti širu sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih”, rekao je Han. Na pitanje ne isključuje li zamenu teritorija, Han je odgovorio da to treba ostaviti njima da raspravljaju.

“Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije”, dodao je Han.

Govoreći o tome koji je uslovni okvir Eu, Han je rekao da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, kako je naveo cilj da svih šest zemalja postanu članice Evropske unije.

Na pitanje, da li se boji da bi ovo moglo imati negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva, komesar Han je odgovorio da je o tome prerano govoriti.

“Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća”, rekao je Han. Smatra da bi bilo od koristi ako bi se do rešenja došlo do leta iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari