Han se sastao sa Haradinajem 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se danas sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem u Prištini, ali bez informacija o temi razgovara, preneo je RTK.

Poseta komesara Hana dolazi u vreme učestalih zahteva za ukidanje ili suspenziju takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Haradinaj je prethodno saopštio da je stav zvanične Prištine da će taksa biti ukinuta kada Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas, tokom susreta sa Hanom, da je Kosovo nepokolebljivo na evropskom putu.

„U tom pravcu smo zabeležili progres u evropskoj agendi nakon ostvarivanja u celosti kriterijuma za liberalizaciju viza. Očekujemo brzu odluku da nam se prizna pravo na slobodu kretanja“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Nakon sastanka, komesar Han odmah je napustio zgradu Vlade Kosova, dok iz Vlade još nema saopštenja ili izjave za medije o temama o kojima se razgovaralo tokom susreta Han – Haradinaj.

Komesar Han bi večeras, kako je najavljeno, trebalo da poseti Albaniju.

Poseta komesara Hana dolazi u vreme učestalih zahteva za ukidanjem ili suspenzijom takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pored Evropske unije, preko svoje ambasade u Prištini SAD su tražile suspenziju odluke o uvodjenju takse.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj juče je ponovio da takse neće biti ukinute dok Kosovo ne dobije međunarodne garancije da će se dijalog okončati medjusobnim priznanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari