Han: Srbija bi uskoro mogla otvoriti dva poglavlja 1Johanes Han Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja, Johanes Han, je rekao da ne isključuje mogućnost da Srbija ubrzo otvori dva nova pooglavlja u pristupnim pregovorima.

”Mislim da Srbija dobro napreduje inače ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja. Ne mogu da obećam, ali dva poglavlja nisu nerealna”, izjavio je Han. On se u sredu uveče sastao sa ministarkom za evropske integracije Srbije, Jadrankom Joksimović, navodi Radio slobodna Evropa.

Poseta Joksimmović evropskoj prestonici je uoči predstojećeg susreta gde se očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Beograda.

Ministarka Joksimović je mišljenja da bi Srbija mogla da otvori dva nova poglavlja u junu: poglavlje 33 koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Prema njenom mišljenju, otvaranje dva poglavlja je dokaz nastavka pozitivnog trenda u ovom procesu.

”Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglavlje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se događaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja”, istakla je Joksimović

Evropski komesar Han je kazao da je zadodovljan dosadašnji napretkom Srbije u pristupnom procesu.

”Naravno da bi svi mi želeli da to bude i brže i više, ali na kraju je kvalitet ono što se računa, a ne brzina”, izjavio je evropski komesar Han istakavši neophodnost dodatnog angažovanja u polju vladavine prava.

U Luksemburgu će se 25 juna održati međuvladina konferencija između Evropske unije i Srbije. Na toj konferenciji se očekuje otvaranje ”jednog do dva poglavlja” u pregovorima o pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari