Brojne čestitke povodom godišnjice od samoproglašenja nezavisnosti Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Brojni svetski i kosovski zvaničnici čestititali su 17. februar, dan kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost.

Na Kosovu su 14. februara ove godine održani parlamentarni izbori. Ovom prilikom, lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zahvalio se svim kandidatima za poslanike, aktivistima, dijaspori i strukturama ove stranke, piše portal RTK2.

„Povodom 13. godišnjice nezavisnosti Kosova i završetka procesa vanrednih parlamentarnih izbora, posebna zahvala svim kandidatima za poslanike, aktivistima, strukturama Alijanse i dijaspori, na njihovom izvanrednom radu“, napisao je Haradinaj na društvenoj mreži Fejsbuk, a prenosi RTK2.

„Srećan Dan Nezavisnosti! Slava mučenicima nacije!“, dodao je Haradinaj.

On je putem video snimka čestitao 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova, pokazujući svoj dnevni red za posete koje će obaviti narednog dana.

Čestitka Dritana Abazovića

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, povodom 17. februara, Dana nezavisnosti Republike Kosovo, uputio je čestitku v.d. predsednici Republike Kosovo i predsednici Skupštine Vjosi Osmani, predsedniku Vlade Avdulahu Hotiju, kao i ambasadi Republike Kosovo u Podgorici, javlja RTCG.

Abazović je naveo da Republika Kosovo ovaj praznik dočekuje u teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa Kovid-19 i da želi da se u što skorijem periodu uspešno izbori sa ovom pošasti.

„Ceneći prijateljske i komšijske odnose naše dve države, radujemo se saradnji koja će donijeti dobrobit građanima Crne Gore i Republike Kosovo“, naveo je Abazović. Abazović je istakao da koristi povod kako bi građanima Kosova čestitao uspešno održane parlamentarne izbore 14. februara, koji su, kako je ocenio, bili primer demokratije i slobodno izražene volje građana Kosova.

Bajden uputio čestitke Vjosi Osmani

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poslao je čestitku v.d. predsednici Kosova Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice nezavisnosti Kosova, navodi portal RTK2.

Kako se navodi, u pismu je Bajden napisao da Amerikanci očekuju saradnju sa sledećom vladom ka unapređenju Kosova na njegovom evropskom putu.

„Radujemo se i jedva čekamo da sa novom vladom sarađujemo na putu Kosova ka integraciji u EU. Treba uraditi još mnogo posla na postizanju normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i na osiguranju postizanja konačnog sporazuma uz međusobno priznanje”, napisao je Bajden u pismu.

RTK2 je naveo da je Bajden rekao da je pred novom vladom mnogo posla, uključujući i sporazum sa Srbijom.

U tom kontekstu, američki predsednik je ponovo napomenuo da se mora dogoditi uzajamno priznavanje.

Kosnet čestitao Kosovu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu, Filip Kosnet čestitao je građanima Kosova 13. godišnjicu nezavisnosti, prenosi RTK2.

Kosnet je u objavi na Tviteru napisao da je američko-kosovsko partnerstvo i dalje nepokolebljivo.

Prema njegovim rečima, SAD su bliske narodu Kosova.

„Dok slavimo Dan nezavisnosti Kosova, američko-kosovsko partnerstvo ostaje nepokolebljivo. Bićemo uz vaš narod dok radite na izgradnji pravednog, mirnog i prosperitetnog doma za sve građane Kosova“, napisao je Kosnet na Tviteru.

Nemačka uputila čestitku

Kako je RTK2 preneo, Nemačka ambasada na Kosovu čestitala je Kosovu 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova.

„Čestitamo Kosovu i svim kosovskim građanima 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova. Srećan Dan Nezavisnosti! Čestitamo Dan nezavisnosti“, kaže se u čestitki nemačke ambasade na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari