Haradinaj neće biti na sastanku premijera Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće biti prisutan na sastanku premijera Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana u Pragu 12. septembra zbog okolnosti na Kosovu i potrebe da Kosovo zaključi važan proces prevremenih izbora.

To je rekla portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Gaši je naglasila da je Haradinaj pohvalio trud Češke, kao i njihovo zalaganje u sklopu Višegradske grupe za države zapadnog Balkana u kontekstu proširenja Evropske unije.

„Višegradsku grupu premijer Haradinaj vidi kao važan forum koji doprinosi demokratskim procesima, saradnji i negovanju evropskih vrednosti, zbog čega će Kosovo nastaviti da bude aktivan deo grupe“, zaključila je Gaši, a prenosi RFE.

Agencija AFP javila je ranije, pozivajući se na izjave čeških zvaičnika, kako je Kosovo odustalo od učešća na regionalnom samitu u Pragu nakon izjava češkog predsednika Miloša Zemana koji je čelnike Kosova nazvao „ratnim zločincima“.

„Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se izvinjava zbog nedolaska, nakon što je ranije potvrdilo učešće“, izjavila je Jana Adamcova, portparolka češke vlade, prenosi AFP.

Mediji su u utorak izvestili da je Zeman tokom posete Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao kako mu se sviđaju Srbija i srpski narod, ali dodao da mu se ne sviđa Kosovo.

Zeman je danas nakon razgovora tet-a-tet sa Vučićem u Beogradu na zajedničkoj konferenciji najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

„Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude u zajednici demokratskih zemalja“, dodao je Zeman, aludirajući na aktuelne čelnike vlasti u Prištini. Agencija podseća da je Zeman „poznat kao simpatizer Rusije i Kine“.

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček rekao je u sredu kako Pragu nije u interesu da menja odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao nezavisne države.

Delegacije vlada nekoliko zemalja zapadnog Balkana sastaće se u četvrtak u Pragu s premijerima Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, ali ne i predstavnici Kosova.

Cilj sastanka na vrhu u četvrtak je jačanje veza između četiri zemalje Višegradske grupe i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koje sve teže približavanju Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari