Haradinaj "pomrsio konce" Tačiju i Vučiću 1Foto: FoNet/ AP

Izglasavanjem Rezolucije o nastavku briselskog dijaloga u kosovskom parlamentu u subotu dodatno su otežane pozicije kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u političkom nadmetanju sa premijerom Ramušem Haradinajem, budući da je jasno stavljeno do znanja da je propala ideja o „korekciji granica“ kao mogućem rešenju za Kosovo, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene u Prištini.

U tom dokumentu navodi se da bi nastavak dijaloga za kosovsku stranu bio prihvatljiv jedino ako bi se pregovori završili međusobnim priznanjem Kosova i Srbije, te članstvom Kosova u UN, EU i NATO. Rezolucija je usvojena glasovima vladajuće većine i poslanika iz redova opozicione Socijaldemokratske partije, koju predvodi gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Mada će Tači ostati glavni pregovarač Prištine u briselskom dijalogu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, u kosovskom timu za dijalog naći će se, između ostalog Ahmeti i Fatmir LJimaj. U Socijaldemokratskoj partiji Kosova, na čiju inicijativu je izglasana rezolucija o nastavku dijaloga, za Danas nezvanično kažu da nisu tačne tvrdnje kosovskih medija da će njihova stranka ući u Haradinajevu vladu umesto Srpske liste.

„Socijaldemokratska partija Kosova nije ušla u Vladu i neće ni ući. Naša rezolucija je isključivo u vezi sa procesom dijaloga i nema nikakve veze sa učešćem u Vladi“, rečeno je našem listu u Ahmetijevoj stranci.

Aleksandar Vučić je gostujući u subotu na TV Prvoj rekao da „običnom čoveku“ nije lako da razume šta znače potezi koje povlači Priština i da je kosovski parlament usvajanjem Rezolucije o dijalogu predstavio tri „veoma važna uslova“ – „prvi je da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnosti Kosova, drugi da takozvana republika Kosovo mora da bude priznata u okvirima današnje granice i treći, da mora da bude zadržana celovitost teritorije“, uz opasku:“oni su ovim papirom nedvosmisleno rekli – mi hoćemo sve i po svaku cenu“.

Hašim Tači je putem Tvitera pozdravio „značajnu odluku o kreiranju pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, koji će predvoditi LJimaj i Ahmeti“, ističući da se „raduje što će raditi sa njima u postizanju konačnog, sveobuhvatnog rešenja, koje će Kosovu otvoriti vrata UN, NATO i Evropske unije“. Izvori s političke scene Kosova za Danas nezvanično komentarišu da je Tačijevo javno pozdravljanje navedene rezolucije „protokolarne prirode“. Prema rečima naših sagovornika, „Haradinaj i Tači su u stalnoj međusobnoj borbi, a premijer čini sve što može da ugrozi položaj predsednika“. Ramuš Haradinaj je prošlog vikenda, podsetimo, najavio da će kosovskoj vladi predstaviti dokument o dijalogu sa Beogradom, koji je prethodno predočio diplomatskim predstavnicima „kvinte“ – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija na Kosovu.

Veselji: Treba da sprečimo Vučićevu ofanzivu

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je rekao nakon izglasavanja Rezolucije da „posle istorijske odluke o formiranju vojske, Kosovo ide dalje ka zaokruživanju državnosti – zbog toga treba nastaviti pregovore sa Srbijom, sprečiti Vučićevu ofanzivu i dokazati međunarodnoj zajednici da je Kosovo nezavisno i spremno da odgovori na sve izazove, dakle, naš cilj je ravnopravan dijalog sa Srbijom, cilj nam je da nas Srbija ne izoluje u procesu dijaloga i da dobijemo stolicu u UN davanjem zelenog svetla novoj rezoluciji za pregovore i novom pregovaračkom timu“.

Vučić danas u NJujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u NJujorku gde će biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu na zahtev Srbije koja će biti otvorena za javnost. „Idem tamo i reći ću istinu, reći ću koliko smo truda uložili i koliko smo se borili da dođemo do kompromisa“, rekao je on u subotu na TV Prva. On je najavio da će nakon zasedanja SB otići „pravo“ na sastanak sa Mogerini, „koja mi je uputila poziv“.

Tači: Formiranje vojske nepovratan proces

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je, pred odlazak u NJujork na sednicu SB UN, da je, „nezavisno od diskusije u SB i bez obzira na brige određenih država i ljudi, formiranje vojske Kosova nepovratan proces“. Kako prenosi RTS, on je naveo da je formiranje vojske „jedna od najbitnijih odluka nakon proglašenja nezavisnosti, koja je ujedinila sve ljude na Kosovu, bez etničkih razlika i ceo politički spektar, uz veliko angažovanje sa međunarodnim prijateljima“.“Ukoliko se Srbija naljutila i ukoliko brine zbog vojske, Srbi koji su građani Kosova osećaju se mirno i komotno i žele da budu deo institucija i vojske“, rekao je Tači. On je dodao da sada očekuje završnicu dijaloga sa Beogradom, uz mogućnost sveobuhvatnog i trajnog sporazuma, koji će obuhvatiti recipročno priznavanje Kosova i Srbije, uz poštovanje Rezolucije 1244 i učlanjenje u međunarodne organizacije. Zaključio je da dijalogom Kosovo „želi normalizaciju odnosa, mogućnost pomirenja, recipročnog priznanja, učlanjenja Kosova u UN“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari