Haradinaj: Prilikom hapšenja Đurića nije prekršen nijedan zakon 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj nakon sednice Vlade Kosova, ponovio je da dijalog mora biti nastavljen, ali samo uz uzajamno priznanje, kako bi sa Srbijom bila postignuta ekonomska saradnja i slobodna trgovina.

Upitan da prokomentariše sprovođenje istrage o prošlogodišnjem hapšenju i privođenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, Haradinaj je izjavio da to nije u nadležnosti Vlade, već u nadležnosti sudstva i drugih institucija, napominjući da mu nije poznato da je tom prilikom prekršen bilo koji zakon, prenosi RTK2.

“Nakon sprovođenja te akcije, urađena je detaljna analiza i nisam upoznat da je tom prilikom prekršen neki zakon i da nešto nije urađeno po zakonu toga dana. Postoje institucije koje će se time baviti”, rekao je on.

Kada je u pitanju taksa od sto odsto na proizvode iz Srbije, Haradinaj je, uprkos pritiscima međunarodnih čelnika, bio izričit da do daljnjeg neće biti ukinuta. Upitan da li će promeniti odluku ukoliko i to bude jedan od uslova za dobijanje vizne liberalizacije, premijer je odgovorio:

„Malo je teško verovati Evropljanima, prvo su tražili dijalog, a sada i takse. Šta još da očekujemo? Malo im je teško verovati. Mi radimo na liberalizaciji u mnogim aspektima. Sada je predsedavajuća Rumunija i to je pozitivno, rekli su nam da je došlo do kašnjenja zbog novih izbora u Evropskom parlamentu koji će biti održani u maju“.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom premijer je izjavio da treba da bude nastavljen, ali da je neprihvatljivo svaljivanje krivice samo na jednu stranu.

„Ja sam za to da se reše otvorena pitanja između Kosova i Srbije, uz uzajamno priznanje, kako bismo postigli dobru ekonomsku saradnju i slobodnu trgovinu“, zaključio je predsednik Vlade.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka Vlade Kosova, premijer Ramuš Haradinaj je prokomentarisao smenu zamenice ministra pravosuđa Vesne Mikić.

„Mi smo generalno svesni da postoje različiti pogledi, ali takve izjave onih koji su zamenici ministara u Vladi bile su neprihvatljive“, zaključio je Haradinaj.

Vlada Kosova odobrila je Nacrt Zakona o zabrani kockanja. Premijer Haradinaj je rekao  da se ovim Nacrtom zakona zabranjuju sve igre na sreću, osim lutrije Kosova. Od srpskih predstavnika današnjoj sednici je prisustvovala jedino novoimenovana ministarka za poljoprivredu Dijana Živić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari