Haradinaj: Spremni smo da ukinemo takse ako Srbija prizna Kosovo 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je u Poznanju da je Priština spremna da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, ali samo ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Posle sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Haradinaj je novinarima rekao da bi medjusobno priznanje Kosova i Srbije bilo „ključ za bolju i bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU“.

„Spremni smo da ukinemo takse, ali moramo se medjusobno priznati. Ako neko ne priznaje našu egzistenciju, onda je nemoguće imati ekonomske odnose, za ekonomske su potrebni i politički odnosi. U interesu i Srbije i Kosova je da se medjusobno priznamo“, kazao je Haradinaj.

On je kazao da Priština nije donela odluku o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo, o čemu su mediji pisali.

„Postoji zakonska procedura za odobravanje ulaska na Kosovo, ali svaki zahtev se pojedinačno razmatra. Pre neki dan je (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko) Djurić bio na Kosovu, nema kolektivne odluke, to se ne radi tako“, naveo je kosovski premijer.

Upitan da prokomentariše izjavu srpske premijerke da vlada Kosova donosi populističke mere, Haradinaj je rekao da nije u pitanju populizam, jer je Priština bila primorana na uvodjenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.

„Mi smo bili primorani da donesemo odluku o taksama, tačno je da većina naroda to dobro prihvata, ali to nije populistička odluka, bili smo primorani“, kazao je kosovski premijer.
Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Duško Marković, Zoran Zaev i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Medju učesnicima su bili i kancelarka Nemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari