Haradinaj zatražio povećanje pripravnosti 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Kosovo je u stanju pripravnosti u slučaju da bude pokušaja ugrožavanja reda i mira u zemlji, saopštio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je kazao, konstatovano je da se na severu kreću sumnjiva lica koja “mogu biti” iz Republike Srpske ili drugih krajeva.

On je od bezbednosnih mehanizama zatražio da povećaju pripravnost u celoj zemlji u slučaju ugrožavanja reda i mira narednih dana. „Situacija u zemlji je mirna i stabilna, ali smo zatražili povećanje pripravnosti ako ona bude bila ugrožena“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je retorika Kosova o granicama reakcija na retoriku Beograda o pravima Srbije na severu.

„Zbog ovakve retorike niko ne treba da se oseća da je pod rizikom. To je politička retorika“, kazao je on.

Haradinaj je takođe rekao da će 4. augusta Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice predstaviti nacrt statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom Briselu, kao i kosovskoj i srpskoj strani, što je rok koji je i ranije dogovoren. Na pitanje novinara da prokomentariše glasine i pisanja da će se narednih dana proglasiti autonomija severa, Haradinaj je odgovorio: „Kosovo kao stranka je ozbiljna i deluje u skladu međunarodnim obavezama u procesu dijaloga. Ali, niko nema pravo da poduzme jednostrane poteze, jer Kosovo nije prekršilo svoje obaveze. Ako bude bilo jednostranih poteza, na njih će odgovoriti bezbednosni organi. Što se tiče sumnjivih osoba za koje je konstatovano da se kreću po severu, a koji mogu biti iz Republike Srpske ili drugih krajeva, mogu reći da su svi građani uvek dobrodošli na Kosovo. Ali, ko god dođe da bi prouzrokovao neki incident i ugrožavao red i zakon, suočit će se sa reakcijom“, kazao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari