Lideri političkih stranaka na Kosovu su demokratski izabrani lideri, a ne kriminalci. Oslobodilačka vojska Kosova bila je jedna od najuspešnijih gerilskih armija u modernoj evropskoj istoriji i kao politički lider OVK veoma sam ponosan što smo osvojili slobodu boreći se protiv zlog režima Slobodana Miloševića, kaže u razgovoru za Danas Hašim Tači, predsednik Vlade Kosova, odgovarajući na pitanje kakvu bi poruku Kosovo poslalo ako bi Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa kriminalnog klana i ratni komandant OVK, postao premijer u narednom sazivu vlade.

Tači ističe da je Kosovo „odbrambenim ratom“ takođe u krajnjoj liniji „pomoglo Srbiji da se otarasi tog diktatora“.

Kako teku pregovori vaše Demokratske partije Kosova o formiranju nove vlade i s kime razgovarate o tome? Postoji li šansa da se stvori „velika koalicija“ DPK, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova?

– Dozvolite mi da najpre kažem da su to bili potpuno demokratski izbori, organizovani prvi put na celoj teritoriji republike, uključujući sever. Sve stranke su prihvatile rezultate, a PDK je pobedila na izborima sa veoma komotnom razlikom. Mi smo čak povećali broj naših poslaničkih mesta, što je dobar uspeh za treći mandat. Sada čekamo konačnu potvrdu poslaničkih mesta i zvanično formiranje kosovskog parlamenta. Nakon što budu preduzeti svi nužni zakonski koraci, očekujemo da nam predsednica dodeli mandat za pregovore o koaliciji i stvaranju nove vlade. Otvoreni smo za diskusije sa svim strankama koje žele da se nastavi ekonomski program, kreiraju radna mesta i evropske integracije.

U slučaju da ne budete deo vlade, da li će se promeniti stav Prištine o dijalogu s Beogradom?

– Kao jasni pobednici izbora, očekujemo da vodimo vladu u naredne četiri godine. Pitanje mandatara je sada pred Ustavnim Sudom, i mi ćemo poštovati svaku odluku suda. Kakav god da bude format vlade, dijalog sa susedima je suštinski uslov za evropsku integraciju. Kosovo je uspelo da uspostavi jasnu granicu sa Srbijom i nema nikakve sumnje da je Srbija morala da prihvati ustavni i zakonski okvir Kosova kao jedinog zakonodavca na severu Kosova. To je put u jednom smeru koji će se nastaviti kao okosnica uspostavljanja normalnih odnosa na Balkanu. Ja kao premijer i bilo koji budući premijer u godinama koje dolaze sledićemo evropski put koji je uslovljen nastavkom dijaloga sa susedima.

Koji resori bi mogli da pripadnu Srbima u novoj kosovskoj vladi?

– Srpska manjina ima Ustavom zagarantovano mestu u vladi Republike Kosovo. O preciznoj prirodi njihovog učešća u narednoj vladi biće pregovarano nakon potvrđivanja rezultata i početka pregovora o formiranju nove vlade.

Šta će biti osnovni ciljevi nove vlade Kosova ukoliko ponovo preuzmete premijersku funkciju?

– Glavni fokus moje vlade biće radna mesta, radna mesta i radna mesta. Sve ostalo proističe iz našeg plana o pokretanju nove misije ekonomskog razvoja. Naša prva misija bila je da se oslobodimo lošeg režima Srbije, naša druga misija bila je da proglasimo nezavisnost i uspostavimo međunarodno priznatu poziciju, a nova misija biće da ubrzamo ekonomski razvoj utemeljen na čvrstim rezultatima našeg posla u prethodnim godinama. Izgradili smo 1.500 kilometara puteva i auto-puteva u proteklih sedam godina, izgradili smo 140 škola i imali smo prosečan rast bruto domaćeg proizvoda za 4,5 odsto u poslednjih šest godina. To je veoma dobra osnova za nastavak naših reformi i napora za stvaranje radnih mesta.

 Na koji način bi vaša vlada radila na unapređenju bezbednosti srpske zajednice i povratku Srba?

– Srpska zajednica je bezbedna u novom, nezavisnom Kosovu. Statistički, bezbednije je šetati se Prištinom nego Beogradom. Moramo da se postaramo da primenimo rezultate dijaloga kako bi se situacija normalizovala. Ljudima je potrebna normalnost da bi se osećali bezbednim i potrebna im je normalnost da nastave svoj život. Radićemo zajedno kako bismo uspostavili poverenje u našoj državi, mada ne treba da zaboravimo da je Kosovo bilo suočeno s pretnjom od genocida pre samo 15 godina. I dalje kopamo leševe skrivene u Srbiji i treba da zatvorimo bolna poglavlja kako bismo se kretali u pravcu uspostavljanja potpuno normalnih odnosa koji će biti od koristi Albancima, Srbima, Turcima, Bošnjacima, Romima i svim ostalim Kosovarima.

Koja su vaša očekivanja od naredne faze briselskih pregovora?

– Na kraju celog procesa imaćemo puno priznanje stvarnosti, uključujući nezavisno Kosovo, kao suštinski deo balkanske arhitekture. Nemam nikakve sumnje da se krećemo u tom pravcu.

„Park mira“ je nova barikada na Ibru

* Da li mislite da je vaša izjava da je „Park mira bio sraman čin postavljanja nove barikade“ doprinela kasnijim nemirima u Kosovskoj Mitrovici?

– Ponavljam još jednom, podizanje nove barikade nasred mosta je sraman čin. To neće prihvatiti EU, to neće prihvatiti svi građani Mitrovice, ni na jugu ni na severu – jer je ljudima dosta podela, oni žele dobru ekonomiju i saradnju. Očekujem da barikade, čak iako ih nazivaju „mirovni parkovi“, budu uklonjene kako bi ljudi mogli slobodno da se kreću. Apelujem na lidere opštinskih zajednica da misle o tome kako će da reše svoje lokalne probleme, a ne da uvećavaju probleme. Mi moramo biti čvrsti. Nikakvi parkovi, sportski tereni ili bašte ne mogu biti podizani nasred puteva ili mostova, bilo to u Prištini, Beogradu, Njujorku ili Mitrovici. Taj takozvani park predstavlja ismevanje mirovnih napora. Ali mi ne smemo da podlegnemo provokacijama onih koji pokušavaju da odlože primenu Briselskog sporazuma. Još važnije jeste da se fokusiramo na uspostavljanje kosovskog suda na severu i omogućimo punu integraciju ovog dela u naš zakonski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari