Foto: Medija centar

Predsedavajući Helsinške komisije, republikanski senator Rodžer Viker pozdravio je to što je Stejt department Radosavljeviću i njegovoj porodici zabranio ulazak u SAD, preneo je Glas Amerike.

„Kongres je izvršnoj vlasti dao različite alate za uvođenje ozbiljnih sankcija onima koji su potencijalno umešani u korupciju ili su kršili ljudska prava i ohrarbuje me što ova adminsitracija koristi te alate kako bi zaštitila američke interese“, rekao je Viker.

Član Helsinške komisije, demokratski senator Ben Kardin rekao je da se ranije sreo sa preživelim članovima porodice Bitići i da je dugo ohrabrivao srpske zvaničnike da procesuiraju odgovorne za ubistvo trojice braće.

„Sankcije Radosavljeviću potvrđuju našu želju da vidimo pravdu u ovom slučaju i ohrabrujem adminsitraciju da nastavi sa pritiskom na Beograd kako bi nešto preduzeo“, rekao je Kardin.

SAD su zabranile su ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju, zbog kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

Radosavljević je javno označen prema Zakonu o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta, sekciji 7031(c), koja omogućava da u slučajevima kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umešani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD.