Hodajući uspravno i uzdignute glave 1Foto: Freeimages/cierpki

Mi, studenti Univerziteta u Novom Sadu, u proteklih nekoliko meseci osvrćemo se na pređašnji i još uvek postojeći, prividno demokratski, oblik vladavine koji ne oličava ništa drugo do vladavinu jačih i moćniji…

… ali ne u pogledu poboljšanja stanja u kojem jesmo, već neminovnog poniranja u ne – stanje, ne – državu i ne – slobodu, nesolidarnost i nerazumevanje, te nastojimo da ne podlegnemo čistoj manipulaciji i opštoj nevolji, jer oni koji bi trebalo da govore podležu atrofiji mišljenja.

Postavlja se ključno pitanje: „Zašto?“ Zato što usled večitog i onog integrisanog u okolini, koristoljublju i cenzuri uviđaju da – čak i kada bi pokušali, bili bi opovrgnuti i nipodaštavani i već uvek neshvaćeni.

Ono što je suštinsko u čitavoj situaciji jeste da se mora moći nadići ono što sprečava svaki vid dostojan napora, a to je strah koji je već uvek u čoveku. To nadilaženje je ključno za napredak, ne samo kod studenata već i kod profesora, jer ako bi oni koji misle da podrška ne postoji shvatili da postoji, shvatili da nisu sami i da iza njih stoje četiri kardinalne vrline koje su nosioci svekolikog učešća u bilo kom vidu progresa, a to su: Hrabrost, Umerenost, Pravednost i Mudrost, za koje se svako od nas, ne mesecima, već od pamtiveka pa do danas bori. Pozivamo sve studente koji smatraju da „Nije lakše u duši trpeti strele i praćke sudbe obesne, već iznad mora beda oružjem (Um) dići se i svemu učiniti kraj,“ na nužno uključenje u borbu protiv bezakonja, diktature, očevidne okupacije svih državnih ustanova, svih institucija, a najpre javnog prostora. Iako nam studentski parlamenti i pojedini „zvanični predstavnici studenata“ to osporavaju, mi se sa punim pravom izjašnjavamo kao studenti novosadskog Univerziteta, hodajući uspravno i uzdignute glave, svesni da radimo pravu stvar, za razliku od njih.

Imajući u vidu sve pomenute činjenice, mi, studenti Univerziteta u Novom Sadu, pozivamo studente svih univerziteta, njihove profesore kao i sve slobodnomisleće građane da nam se pridruže u borbi šestog aprila u Beogradu, na velikom studentskom protestu povodom Dana studenata, koji se obeležava dva dana ranije, a koji je nastao upravo studentskom borbom. Ovim proglasom stajemo rame uz rame sa profesorima našeg Univerziteta, koji su potpisali podršku građanskim protestima #1od5miliona, kao i sa svim probuđenim građanima, u nadi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari