Foto: RTK 2

Hodža je od Mekalistera zatražila podršku naglasivši da je Kosovo sprovelo preporuke iz vodiča za liberalizaciju viza, preneo je RTK2. Ona je takođe zatražila od Mekalistera da slobodno kretanje ne postane prepreka razvoju Kosova i njenih građana.

„Red je da EU sprovede svoj deo nakon što su ispunjeni kriterijumi i dokaže da je kredibilan partner“, naglasila je Hodža. Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj rekao je ranije danas za list Zeri da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da bi bilo ispravno da Evropska unija ove godine donese odluka o ukidanju viza za Kosovo.

„Ono što očekujemo ove godine je politička odluka. Naravno da neće postojati način da građani Kosova u 2018. godini putuju bez viza, ali očekujemo da će u decembru biti politička odluka koja će razjasniti kada ćemo tokom 2019. godine moći da putujemo bez viza. Kosovo je ispunilo sve moguće kriterijume“, rekao je Hodžaj.

Rečeno nam je, dodao je, da je taj proces tehnički, a ne politički i da ako radimo svoj posao Kosovo će na kraju procesa biti nagrađeno.

„Uradili smo ono što se od nas očekuje i verujem da će nas EU nagraditi“, rekao je Hodžaj i dodao da bi EU učinila velika nepravdu ako ne ukine vize.