Hodžaj: Četiri stuba za istorijski sporazum 1Foto: www.wikipedia.org

Predstavnicima Kosova i Srbije su predstavljena četiri stuba za njihov istorijski sporazum, izjavio je za Koha ditore zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj.

„Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd“, rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Kosovo-Srbija, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN.

Evropska unija zahteva da Srbija i Kosovo postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjena u EU. Taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan. Hodžaj je naveo da EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da proрe i učlanjenje Kosova u UN.

On podseća da za razliku od prijema u UN, učlanjenje u EU zahteva jasne odnose Kosova i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari