Hodžaj: Moguć reciprocitet prema Srbiji 1foto:wikipedia

Vlada Kosova će se u budućnosti ponašati isto kao Srbija, ukoliko Beograd nastavi da hapsi visoke zvaničnike države Kosova, poručio je šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj za Radio Slobodna Evropa.

Ova izjava je reakcija na hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova, Nehata Tačija. Tači je uhapšen u četvrtak na prelazu Končulj na osnovu poternice raspisane u Nišu zbog optužbi za terorizam iz vremena OVK, a u međuvremenu mu je određen pritvor do 30 dana.

Hodžaj tvrdi da je to hapšenje bio “neprihvatljiv čin”, kao i da “Srbija nastavlja sa provokacijama u odnosima sa Kosovom i regionom”. Govoreći na istu temu za prištinske medije, kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da “kosovske institucije koordinišu akcije sa međunarodnim vlastima kako bi rešile ovo pitanje”. On je istakao da odgovor Kosova neće biti “hapšenjem na hapšenje” i “nasiljem na nasilje”.

Kosovske vlasti su takođe poručile da će pitanje hapšenja pokrenuti i tokom briselskog dijaloga, ali se EU još nije oglasila povodom takvih poruka. S druge strane, advokat i savetnik šefa kosovske diplomatije Azem Vlasi smatra da “Kosovo treba da prekine razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom zbog arbitrarnih hapšenja zvaničnika Kosova”.

“Hapšenje potpukovnika Tačija je protivzakonito jer optužbe za ratne zločine spadaju u nadležnost Specijalnog suda, a ne sudova na Kosovu ili u Srbiji”, rekao je Vlasi.
Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose i lider Aktivne Srbije, ocenjuje za Danas da je “Srbija u teškom problemu” za hapšenja Tačija, kao i da postoji opasnost da “veliki broj Srba sa Kosova može da bude pogođen zbog toga”.

– Naravno da postoji takozvana nezavisnost pravosuđa, ali, koliko znam, tužilaštva su deo izvršne vlasti, tako da ko god je odgovoran za to hapšenje nije dobro uradio. Ne ulazim u to da li je neko odgovoran za zločine ili ne, već smatram da je na delu ili ujdurma tužilaštva ili politička namera. Naime, Srbija se potpisivanjem okvira za briselske pregovore obavezala da neće sprovoditi takve radnje na teritoriji Kosova, niti će donositi zakone koji se odnose na tu teritoriju, a to je i obaveza iz poglavlja 35, u pregovorima o članstvu sa EU. Štaviše, u Srbiji je 2001. donet Zakon o amnestiji, a mislim da se Tačijev slučaj upravo odnosi na period za koji važi amnestija. Koliko mi je poznato, ovde je bila reč o zadržavanju radi izjave u predistražnom postupku, što znači da nije bilo potrebe za takvom žurbom, smatra naš sagovornik.

Janjić ukazuje da je hapšenje višestruko štetno za Srbiju. “Kao prvo, u Briselu će biti razmatrana ova tema, što ne ide u prilog Beogradu, zatim, Srbija već ima probleme sa delom EU, uključujući Hrvatsku, a sada joj je dala dodatne argumente da nas koči na evropskom putu, zatim kosovska vlada će se suočiti sa dodatnim pritiskom da primeni reciprocitet, tako da je moguće da će i Priština otvoriti tajne optužnice protiv Srba. Dakle, sve se dogodilo u jednom osetljivom trenutku, kada Srbija nije dobro prošla ni na slušanjima u Briselu u vezi sa poglavljima 23, 24 i 35”, zaključuje sagovornik Danasa.

Zabranjen ulazak Đuriću

Direktoru vladine Kancelarije za KiM Marku Đuriću danas nije dozvoljen ulazak na Kosovo po naredbi Envera Hodžaja, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa. Mada se najpre pojavila tvrdnja da Đurić neće moći da dođe na Kosovo u narednih 15 dana, kosovski mediji prenose da je reč o jednokratnoj zabrani ulaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari