Hodžis za VOA: Stvari na Balkanu se neće same od sebe popraviti 1Foto: VOA

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD Majka Pompea za Zapadni Balkan „pokazuje koliko je američkoj diplomatiji važno nalaženje rešenja za dugotrajno pitanje odnosa Srbije i Kosova, izjavio je general američke vojske u penziji Bendžamin Hodžis, uz ocenu da se „stvari na Balkanu neće same od sebe popraviti“.

U razgovoru za Glas Amerik (VOA), Hodžis je pozdravio obnovljena nastojanja SAD da doprinesu rašavanju ne samo zamršenih odnosa Srbije i Kosova, već i stabilizaciju šireg regiona, ukljujući Bosnu i Hercegovinu, kao i učvršćivanje evropskog puta Severne Makedonije.

„Palmerovo imenovanje važno je iz dva razloga. Prvo, dokaz je ozbiljnosti odnosa Amerike prema regionu. Kada SAD upućuju specijalnog izaslanika to je poruka svim stranama da nam je stalo da pomognemo rešavanju pitanja“, rekao je Hodžis, koji je učestvovao na godišnjoj konferenciji Centra za analizu evropske politike sa sedištem u Vašingtonu.

Prema Hodžisovim rečima, celokupan region Zapadnog Balkana je izuzetno važan.

„Region je deo nadmetanja velikih sila. Smatram da Moskva preduzima koliko god može da teren ostane nestabilan. Nije zainteresovana za bilo kakvo stabilizovanje regiona. SAD bez sumnje moraju da se angažuju. Stvari se neće same od sebe popraviti“, navodi Hodžis.

On smatra da je jedan od ključnih uslova za uspeh razgovora Beograda i Prištine stvaranje prostora u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski lider Hašim Tači mogu da vode pregovore bez spoljnih ili unutrašnjih pritisaka sa bilo čije strane.

Upitan da li su tačne spekulacije da Vašington priprema određene ekonomske aranžmane i za Srbiju i za Kosovo, Hodžis je odgovorio da je neophodan konkretan ekonomski podsticaj koji Vučić i Tači mogu odmah da pruže svojim građanima, kao dokaz da uspešan rasplet spora utire put do boljeg života i višeg standarda.

„Amerika i Evropa, upravo u tom smislu treba da pruže pomoć. To je uslov da poruke dvojice lidera budu i kredibilne kada narodu obećavaju da put na koji ih kao lideri pozivaju – vodi tome“.

U međuvremenu, dosadašnji neuspesi Vučića i Tačija da postignu dogovor o normalizaciji samo su pojačali strepnje od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti, navodi Hodžis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari