Hoti: DSK je favorit na vanrednim prlamentarnim izborima na Kosovu 1Foto: Facebook/Avdullah Hoti

Premijer Kosova i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti izrazio je danas uverenje da je njegova stranka favorit na narednim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će biti održani početkom sledeće godine.

Hoti je rekao da se ta stranka „priprema za izlazak na birališta“, kao i da smatra da je, na osnovu preduzimanih aktivnosti u prethodnih šest, sedam, meseci koliko je on na čelu Vlade, DSK „glavni favorit za pobedu na ovim izborima“.

„Znate kako smo primili Vladu, zemlja je bila u potpunoj blokiradi, sa međunarodnim sankcijama. To smo prevazišli, u potpunosti smo se otvorili, među tri, četiri države smo koje su imale najviše uspeha sa pandemijom. Uveren sam da smo favoriti za pobedu na izborima, sada moramo da pripremimo listu“, rekao je on.

Hoti je upitan i o 2,1 milion evra koji su nezakonito prebačeni na ime jedne kompanije iz Državnog trezora, na šta je odovorio da se slučaj istražuje i da uskoro očekuje rezultate.

I Pokret Samoopredeljenje je objavio da su sigurni pobednici predstojećih izbora.

Potpredsednik PS, Besnik Bisljimi objavio je anketu prema kojoj PS osvaja 55 poslanika, dodajući da bi uz malo zalaganja ova stranka mogla da dosegne 60 poslanika.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima lice osuđeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari