Hoti: Ključno je međusobno priznanje 1Foto: EPA/Yves Herman

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da dijalog sa Srbijom nema alternativu, da je Vlada Kosova na današnjoj video konferenciji, predstavila svoje zahteve među kojima je ključni da se konačan dogovor mora okončati međusobnim priznanjem dveju zemalja.

“Dijalog nema alternativu i samo kroz dijalog možemo rešiti pitanja sa Srbijom. Predložio sam platformu za dijalog, u taj proces ulazimo samo radi međusobnog priznavanja i pune normalizacije odnosa između dve zemlje”, istakao je Hoti, prenosi Kosovo onlajn.

Nakon virtuelnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hoti je rekao da su započeli dijalog sa samo jednim ciljem, a to je međusobno priznanje i normalizacija odnosa sa Srbijom.

“Načelno smo postigli dogovor da sledeći sastanak imamo u Briselu sledećeg četvrtka, što je prvi sastanak posle 20 meseci kada je dijalog prekinut”, potvrdio je kosovski premijer.

Hoti je rekao da je na današnjoj video konferenciji kosovska delegacija iznela svoje stavove, koji se tiču zaštite državnih interesa zemlje.

“Predstavili smo svoj državni stav i spremni smo da sednemo da pregovaramo kako bi zaštitili interese Kosova i tražili normalizaciju odnosa, koja će uslediti nakon međusobnog priznanja dveju zemalja”, dodao je on.

Hoti je potvrdio da je danas utvrđena agenda sastanka, sa kojom su se složile obe strane i kosovska i srpska, za predstojeći sastanak koji će se održati u četvrtaka u Briselu.

On je istakao da su pored uzajamnog priznanja teme sastanka u Briselu i ratna odšteta, povratak katastarskih dokumenata, regulisanje ekinomskih odnosa i ostala pitanja koja obe zemlje treba da regulišu.

Prema njegovim rečima, današnjoj video-konferenciji nije prisustvovao predsednik Kosova Hašim Tači.

Govoreći o rigoroznim merama koje će Kosovo uvesti zbog korona virusa, Hoti je rekao da su odlučili da povećaju medicinske kapacitete u borbi protiv pandemije.

„Kao što vidite iz podataka, situacija se pogoršava, mi smo gotovo na granicama zdravstvenih kapaciteta. Dajemo sve od sebe da stvorimo dodatne kapacitete“, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da će svi oni koji ne nose maske i ne drže distancu biti kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari