Svaki treći smatra da je za loše odnose Hrvatske i Srbije najodgovorniji Vučić 1

Dnevnik HTV objavio je rezultate ovomesečnog HRejtinga o zaoštravanju odnosa između Hrvatske i Srbije, koje je za HRT sprovela agencija Promocija plus na uzorku od čak 1400 ljudi.

Za sve to što se događalo u poslednjih mesec dana (incident na Bajakovu sa srpskim vojnicima, bura oko izjave Milorada Pupovca…) ispitanici krivcem smatraju: Srbiju 39 odsto, da je više kriva Srbija, a manje Hrvatska smatra 23 odsto ispitanika, dok četvrtina građana smatra da su podednako odgovorne i Srbija i Hrvatska (25,7).

Čak 39,5 odsto najodgovornijim za te odnose smatra Aleksandra Vučića, 10,7 odsto Aleksandra Vulina, Vladu Republike Srbije 9,6 odsto, Milorada Pupovca 7,9, Srpsku politiku 4,7, medije 2, Andreja Plenkovića 1,4, Anu Brnabić 1,2, Kolindu Grabar-Kitarović 1,2, a čak 18,5 odsto je reklo je da ne zna ili se ne može odlučiti.

Na pitanje kako ispitanici vide incident na Bajakovu, kada je početkom septembra grupa srpskih vojnika u civilu nenajavljeno pokušala da uđe u Hrvatsku?

Srpska vojna delegacija uputila se u Jasenovac da oda počast žrtvama iz 2. svetskog rata. Ispitanici taj incident vide kao provokaciju srpske politike 39,6 odsto, nesporazum i slabu međusobnu koordiniranost ministarstava obrane 16,8 odsto, nespretnu reakciju hrvatske politike 2,9 odsto i ispravnu reakciju utemljenu na hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu 27 odsto.

Veliku buru u javnosti podignule su izjave Milorada Pupovca posle napada huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine u okolini Knina, da „hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije“.

Sa tom tvrdnjom potpuno se slaže 5,3 odsto ispitanih, uglavnom se slaže 6,5 odsto, uglavnom se ne slaže 13,1 odsto, nikako se ne slaže 70,2 odsto, ne zna/ne može da se odluči 3,6 odsto i ne želi odgovoriti 1,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari