I ovo glasanje sa nesređenim biračkim spiskom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nakon što su 2017. godine održani vanredni lokalni izbori, u nedelju, 28. marta, u opštini Preševo biće održani novi izbori za lokalni parlament. U poslednje četiri godine ovo su treći vanredni lokalni izbori koji prema ocenama predstavnika albanskih političkih partija ukazuju na „višegodišnju političku nestabilnost od koje najveće štete imaju sami građani“.

Vanredni lokalni izbori biće održani nakon što je sredinom decembra prošle godine zbog nefunkcionisanja lokalnog parlamenta, koji nije održao ni jedno zasedanje od 27. avgusta Skupština Srbije donela odluku o imenovanju privremenog organa.

– Kampanja se odvija u uslovima pandemije korona virusa, što predstavnicima stranaka otežava direktnu komunikaciju sa biračima. Svima je jasno da ovde godinama ne postoji politička stabilnost i određeni konsenzus kada su u pitanju strateški pravci razvoja ove opštine. I u ovoj kampanji prisutna su prepucavanja, političke dikvalifikacije između predstavnika političkih partija i ja se iskreno nadam da neće biti krupnijih problema do kraja kampanja, ali i tokom samog glasanja. Očekujem da će građani izabrati najbolje predstavnike, a sve u cilju da izađemo iz ovog perioda političke stagnacije koja je vidljiva u svim segmentima života – ocenjuje za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Opštinska izborna komisija za lokalne izbore u Preševu proglasila je do sada sedam izbornih lista. To su lista Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, Alternativa za promene (AP) Šćiprim Arifi, Pokret za reforme (PR) Sami Salihi, Albanska demokratska alternativa (ADA) Armend Aliju, Demokratska unija Albanaca (DUA) Naser Aziri i Srpska lista (SL) – Za budućnost Preševa.

Lokalni parlament u Preševu broji 38 odborničkih mesta, a najveći problem i na ovim izborima predstavljaće neuređeni. Birački spisak, obzirom da su Albanci ovde u više navrata bojkotovali popis stanovništva. Prema poslednjim podacima sa poslednjih parlamentarnih izbora u Preševu je sa pravom glasa u spisku 37.474 građana, iako postoje i podaci da je broj stanovnika ove opštine poslednjih godina smanjen za oko 8.000 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari