I ratni zločinac na okruglom stolu 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na temu političko-bezbednosnih i odbrambenih aspekata tog problema govorio je penzionisani general-major Vinko Pandurević, koji je u Haškom tribunalu zbog ratnog zločina u Srebrenici osuđen na 13 godina zatvora.

Pandurević je na skupu učestvovao ispred Kluba generala i admirala, beogradske organizacije koja okuplja penzionisane oficire a bila je sagovornik vlasti u današnjoj rundi razgovora.

Šef radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu Marko Đurić je u pauzi skupa izbegao direkran odgovor na pitanje novinara ko je pozvao Pandurevića, koji je iz zatvora pušten 2015. godine, posle izdržane tri četvrtine kazne.

Svaki skup unutrašnjeg dijaloga se organizuje u partnerstvu radne grupe i organizacije na koju se odnosi tema kojom se skup bavi, objasnio je Đurić i dodao da se „ne bavi biografijama učesnika“.

Đurić je istakao da je za Radnu grupu važno da se čuju najrazličitiji stavovi od ljudi koji imaju najrazličitija životna i profesionalna iskustva.

On je konstatovao da Srbija treba da se po pitanju rešenja kosovskog problem ujedini i da zato „svako ko je slobodan građanin ima pravo da se izjasni“.

Pandurević je u Haškom tribunalu osuđen po komandnoj i individualnoj odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u Srebrenici u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Đurić je, na pitanje o nastavku pregovora sa Prištinom, rekao da je Srbija veoma posvećeno pristupala dijalogu svih proteklih godina, kao i da je „duže od godinu dana čekala kosovsku stranu, iz neopravdanih razloga.

Od dijaloga nismo bežali, ali sad iz opravdanih razloga čekamo činjenice o terorističkom aktu i zločinačkom ubistvu Olivera Ivanovića, naglasio je on.

Đurić je, na pitanje o novoj strategiji proširenja Evropske unije, poručio novinarima da „za taj famozni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom“ treba da pitaju birokrate iz Brisela.

Nismo videli tako visoko na rang listi uslova stvaranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je preuzela EU, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari