I vlast i opozicija u Nišu za regionalni javni servis 1Niš Foto: B. Cvejić (arhiva)

Predstavnici vladajuće Socijalističke partije Srbije, ali i opozicije koja bojkotuje ili izlazi na predstojeće izbore najavili su da će se na različite načine boriti za izmenu zakona koja bi omogućila da Niš dobije regionalni javni servis.

Igor Novaković, drugi na listi SPS-Jedinstvena Srbija za gradske izbore u Nišu, najavio je da će se njegova stranka svesrdno zalagati za decentralizaciju, koja podrazumeva i formiranje regionalnog javnog servisa. On je podsetio da je Niška televizija (NTV), čiji je osnivač Grad, bila formirana tokom devedestih godina, u vreme najveće snage lokalne SPS.

– Zalagaćemo se da Niš bude administrativni centar jugoistočne Srbije, što za logičnu posledicu ima i formiranje regionalnog javnog servisa. Kada ga ima Novi Sad, ne postoji nijedan razlog da ga nema Niš. Naravno, to će podrazumevati i promenu zakona koji sada ne dopušta regionalne servise. Da bi sve ovo postigli, neophodna nam je ozbiljna podrška građana na izborima, a ja verujem da ćemo na predstojećim izborima postići najbolji rezultat u poslednjih 20 godina – rekao je Novaković za naš list.

U niškom Savezu za Srbiju su istovremeno saopštili da „pozdravljaju odluku SPS da podrži inicijativu za formiranje regionalnog javnog servisa koja je, inače, zapisana u lokalnom programu jedne od stranaka u savezu, Narodne stranke. Oni su dodali da su takvu inicijativu NS već javno podržali SSP, DS, Dveri, SDS, PSG i Nova stranka.

– Ali podsećamo da je upravo SPS, sa svojim partnerima iz Srpske napredne stranke, ugasila NTV koja je bila osnov za formiranje javnog regionalnog servisa – rekli su u SZS, izražavajući nadu da „prihvatanje inicijative NS nije samo puko predizborno obećanje, već istinski zaokret u politici SPS“.

Krajem 2007. godine je, inače, više od 30 hiljada građana Niša potpisalo peticiju koju je inicirala NTV kojom se predlaže izmena Zakona o radiodifuziji koja bi omogućila formiranje regionalnih javnih servisa u Srbiji.

Mada su se stranke koje čine aktuelnu vlast u Nišu, među kojima i SPS, izjašnjavale da bi NTV prebalo da preraste u takav servis, one su u Skupštini grada 2015. godine glasale da ta televizija bude privatizovana.

Krajem te godine NTV je kupio konzorcijum koji čine Narodne novine, čiji je vlasnik član niške porodice Radomirović, i Slađana Ostojić, direktorka Televizije Zona plus, koja je u vlasništvu sina direktora BIA Bratislava Gašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari