– Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je očekivanje da će Generalna skupština UN, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostranoj proglašenoj nezavisnosti Kosova, uputiti poziv svim stranama na postizanje dogovora o svim otvorenim pitanjima, konsenzusom i kroz dijalog.


Jeremić je, u obraćanju Stalnom savetu OEBS, juče u Beču, podsetio da je Srbija odgovorila na jednostrani akt Prištine maksimalno uzdržano, na način nepoznat balkanskom iskustvu, bez jednostranih kontramera, tražeći mišljenje MSP.

– MSP će u skorijoj budućnosti podneti izveštaj UN. Ne očekujemo da debata, koja će to slediti u Generalnoj skupštini UN, izazove neke posebne podele. Jedini logičan ishod bi bio poziv stranama da dođu do rešenja svih otvorenih pitanja, na miran način, kroz dijalog, umesto unilateralizma – rekao je Jeremić.

On je podsetio na stav Srbije da nijedno demokratsko rukovodstvo neće nikada biti spremno da prihvati nezavisnost Kosova.

– Više puta smo rekli da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova ishod koji, ni indirektno, ni direktno, nijedna demokratska vlast u Srbiji nikada neće prihvatiti. Nismo pristali na to, niti ćemo. Oduprećemo se svim pritiscima, naravno, na miran način, ali odlučno i, ako bude bilo potrebe, zauvek. Nijedna zemlja ne bi se na našem mestu drugačije ponašala – poručio je Vuk Jeremić.

Srpski ministar je kazao da je jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti za Srbiju bilo kao „stavljanje soli na živu ranu“.

– U potpunosti smo svesni činjenice da neke od najmoćnijih zemalja sveta misle suprotno od nas. Uz svo dužno poštovanje njihovoj moći i uticaju, Srbija najljubaznije, ali čvrsto, mora da se suprotstavi – istakao je on.

Govoreći o tome šta Srbija želi, Jeremić je kazao da se traži rešenje prihvatljivo za sve strane.

– To je jedini način za dobijanje održivog i mirnog rešenja, i jedini način da se pomogne u obezbeđivanju regionalnog dobitka, podsticanju zajedničkih strateških prioriteta, i okončanju evropske transformacije Balkana… Nameravamo da budemo konstruktivni i smeli u vođenju dijaloga koji će, u šta sam ubeđen, uskoro uslediti, jer je naša jedina želja da postignemo kompromisno rešenje prihvatljivo za svakog o svim otvorenim pitanjima – poručio je šef srpske diplomatije.

Jeremić je naveo da to uključuje praktična pitanja, od vladavine prava do garantovane zaštite srpskih svetinja, ali i pitanja kao što su zdravstvo, obrazovanje, telekomunikacije i električna energija, kao i privatizacija javnih preduzeća, restitucija privatne imovine i povratak preko 200.000 raseljenih Srba i Roma.

Govoreći o evropskim prioritetima Srbije, Jeremić je naglasio da je glavni strateški cilj članstvo u EU.

– I pored znakova umora od širenja (unutar EU) mi ostajemo duboko privrženi procesu evropske integracije – istakao je Vuk Jeremić i zaključio da je od najvećeg značaja da se zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata što pre prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari