Ili je reč o pripadniku službe, ili je parapolicajac... 1Foto: BETA/LUKA FILIPOVIC/DS)

Čovek, koji je me je umalo udavio – ubio – zapravo, jer da nije bilo građana koji su reagovali i jedva ga odvojili od mene kada je krenuo da me davi, danas bih bio mrtav, odavno mi je poznat. Snima stalno lica učesnika na svim protestima, a ja sam na tim protestima jako dugo.

Tako da ga dobro znam. Drugog novembra smo već imali incident sa njim, ovo je sada već bila kulminacija…, ocenjuje za Danas Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, kojeg je, proteklog vikenda, na demonstracijama napao jedan čovek, otimajući mu telefon i pokušavajući da ga udavi.

Taj čovek je navodno uhapšen, ali, kako u izjavi za naš list kaže Srđan Marković, kada je neposredno nakon toga, otišao u policijsku stanicu, da prijavi napad, policajci kao da nisu znali da je osoba koja ga je golim rukama davila uopšte privedena.

– Tako da, videćemo šta će biti sa njim… Ne znamo ni ko je on, ni šta predstavlja, ne znamo ništa… – ističe Marković za Danas.

Na pitanje o ličnom utisku, šta misli o motivima napada, koji, napomenimo, nije prvi u nizu, Srđan Marković kaže da postoji nekoliko mogućnosti.

– Ili je unajmljen od strane vlasti, ili je reč o pripadniku službe. Parapolicajac… Neka slična ekipa onoj kada su Kseniju Radovanović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd pokušali ljudi u civilnom odelu da ubace u autu, a policija kada je proverila o kome je reč, pustila ga je na slobodu… – zaključuje Srđan Marković za naš list.

U Beogradu je, u subotu, održan 52. protest „Jedan od pet miliona“ koji je bio u znaku obeležavanja godišnjice prvog skupa u Kruševcu pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, pokrenutog zbog prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu. Sa protesta je poručeno da će šetnje biti nastavljene svake subote do, kako je rečeno konačne pobede i odlaska aktuelnog režima. Završetak protestne šetnje obeležio je upravo napad na jednog od organizatora Srđana Markovića. „Prošlo je godinu dana od jedne razbijene glave, godinu dana od prve pobune koja je pokrenula maraton revolucija i pobuna protiv diktatorskog režima. Za tih godinu dana pokazali smo istrajnost, pokazali smo da ništa ne može da nas zaustavi i odvrati od ideje da promenimo izvitoperen sistem“, saopštili su ranije organizatori protesta.

Protestno okupljanje u Beogradu počelo je u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a posle održanih govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Demonstranti su nosili parole „Sloboda za Aleksandra (Obradovića)“, „Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde“ i „Bojkot“. Kolona je na putu ka Vladi Srbije prošla pored zgrade Radio televizije Srbije gde je tada trajala blokada koju je organizovao Pokret Dveri. Organizatori su sa kamiona pročitali zahteve koji su upućeni rukovodstvu RTS od kojeg se traži gostovanje Borka Stefanovića, posle čijeg su prebijanja i počeli protesti pre godinu dana. Zatraženo je i da ostali opozicioni lideri dobiju prostor na javnom servisu.

U trenutku dok su sa kamiona čitani zahtevi ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulicu uz baklje pojavilo se i rukovodstvo Dveri, predvođeno Boškom Obradovićem. Kolona sa učesnicima protesta „Jedan od pet miliona“ zatim je nastavila do Vlade Srbije gde se sa kamiona čula pesma Bajage i instruktora „Pada Vlada“. Ispred zgrade u Nemanjinoj 11 simbolično je okačena krvava košulja, koja asocira na godinu dana od napada na Borka Stefanovića.

Ključevi Dveri

Podsetimo, Dveri su oko 17 časova blokirale sva tri ulaza RTS, a ta blokada završena je jer su članovi ovog pokreta dobili poziv od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ da im se pridruže u šetnji do zgrade vlade Srbije. Boško Obradović, koji je zaključao katancem tehnički ulaz RTS ključeve je poneo sa sobom. „Ovo je poslednje upozorenje. RTS nepozivanjem organizatora protesta u svoj program krši Ustav“, rekao je Obradović i dodao da time ne ispunjavaju svoju funkciju Javnog servisa. Inače, organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ su sa kamiona pročitali zahteve Dveri uz parolu „Svi kao jedan protiv diktature“.

Upitan šta je sledeći korak, Obradović je odgovorio da svoje akcije više ne najavljuju. Pripadnici Pokreta Dveri stajali su sa državnim zastavama Srbije, a u jednom trenutku su organizovali „živi zid“. Na ulaz u RTS u Aberdarevoj zalepljena je nalepnica „bojkot“. Obradović je rekao da nije uspeo da preda zahtev na tri ulaza i da se zato odlučio na dvosatnu blokadu, jer RTS krši pravo građana da se obrate. Dveri su zatražile hitan sastanak sa glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS Nenadom LJ. Stefanovićem ili dežurnim urednikom kako bi im predočio zahteve.

„Zahtevi su da večeras u Dnevniku 2 RTS-a gostuju (zamenik predsednika Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu pre godinu dana, kao i organizatori protesta ‘Jedan od pet miliona’ koji niti jednom nisu gostovali u brojnim informativnim emisijama RTS za ovih godinu dana“, saopštile su Dveri na početku blokade. Pokret je zatražio da se posle Dnevnika ili narednih dana obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao predsednik tog pokreta Boško Obradović i drugi poslanici iz opozicije „koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao“.

Kako je RTS izvestio o blokadi sopstvene zgrade?

Javni servis je izvestio da su predstavnici Dveri oko 17 časova, u subotu, blokirali sve ulaze u zgradu RTS-a. Nakon dva sata blokade, vest je sa RTS, Dveri su se pridružili protestnoj šetnji „Jedan od pet miliona“. Naglašeno je da su Dveri blokirali ulaze u zgradu RTS-a zahtevajući sastanak sa urednicima Informativnog programa. Naveli su dalje dva zahteva – da Borko Stefanović, koji je bio pretučen u Kruševcu, zbog čega su inicirani protesti „Jedan od pet miliona“, gostuje u subotu uveče u Dnevniku i da narodni poslanik i lider Dveri Boško Obradović, ili neko drugi od poslanika iz opozicije u narednim danima gostuje u emisiji u kojoj bi izneo svoje stavove.

A šta su rekli predstavnici vlasti…

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović rekla je da blokada ulaza u zgradu RTS-a od strane članova Pokreta Dveri predstavlja novi pritisak opozicije na rad Javnog servisa. Boško Obradović i njegove kolege iz Saveza za Srbiju već su jednom zloupotrebili građanske proteste da bi upali u zgradu RTS-a, saopštila je Zorana Mihajlović. Blokadom RTS-a i zahtevima usmerenim na program Javnog servisa, dodala je Mihajlovićeva, ponovo su pokazali da su za njih institucije nezavisne a mediji slobodni samo onda kad su sigurni da rade u njihovom interesu. „Kao što je u demokratskoj zemlji nezamislivo da neko traži vlast a da nema podršku građana na izborima, tako je nedopustivo i da neko blokira medije ili upada u njih jer smatra da stranke imaju pravo da diktiraju šta će se naći u programu neke televizije“, piše u saopštenju. Mihajlovićeva očekuje da udruženja novinara reaguju i osude pritisak na medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari