Ilić: Beograd i Priština u januaru moraju da potpišu sporazum 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je, pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore, da je nemačka kancelarka Angela Merkel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću saopštila da Beograd i Priština u januaru 2019. moraju da potpišu Sporazum o normalizaciji odnosa, da bi, ispunjenjem svih uslova, Srbija pristupila EU 2025.

Ilić je, na konferenciji za novinare NS, naveo po tačkama zahteve Srbiji, koje je Merkel iznela Vučiću na nedavnom sastanku u Berlinu, koje je, kako je rekao, dobio iz pouzdanih izvora.

Pošto bi potpisali Sporazum o normalizaciji odnosa, Kosovo dobija viznu liberalizaciju i postaje članica međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, dok Beograd mora da odustane od zahteva da je Kosovo teritorija Srbije i to kroz promenu Ustava Srbije, izjavio je Ilić.

S druge strane, dodao je, kosovska vlada se obavezuje sa obezbedi integraciju srpke zajednice, bila bi uspostavljena Zajednica srpskih opština po Ustavu Kosova, ali bi imala izvršna ovlašćenja.

Srbija bi po ispunjenju tih tačaka, postala članica EU 2025. uz ispunjenje svih uslova iz pregovaračkih poglavlja, naglasio je Ilić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija ne prihvati te uslove, „EU će razmotriti da promeni dosadašnje odnose sa Srbijom u labav trgovinski savez i zamrzne proširenje, a

zadržaće pravo da Kosovu odobri pripajanje Albaniji, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji“. Ovo je predaja Kosova, koja je dogovorena, izjavio je Ilić i upitao ko je za to ovlastio Vučića?

I dok se to pregovara, ukazuje dalje Ilić, premijer Kosova Ramuš Haradinaj gostuje na televiziji u Srbiji i sa voditeljem Milomorom Marićem „u lice nam govori svašta“, iako mi znamo da je on na poternici za ratne zločine.

A ono što se očekivalo da odgovori, ko je ubio Olivera Ivanovića, to pitanje nije došlo na red, jer niko nije smeo da mu postavi, zaključio je lider Nove Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari