Ima li pobednika u duelu predsednika Srbije i predsednika opozicione Narodne stranke? 1Aleksandar Vučić i Vuk Jeremić, foto Nova.rs

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sukobom u zgradi Predsedništva ništa politički nisu dobili, a društvo je izgubilo, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali ima li „pobednika“ u duelu ova dva političara i ko je on njih nešto dobio ili izgubio nakon što su se umalo i fizički obračunali prošlog petka.

Sociolog Zoran Gavrilović za Danas kaže da je sreće imali bi agencije za istraživanje javnog mnenja i istraživanje.

– Imam utisak da smo ušlu u fazu u kojoj razgovor na ovu temu jeste alarm. Jer stanje u kojem predsednik Srbije poziva članove opozicione stranke da se s njima obračuvave je nešto što me seća na stanje pred rat u bivšoj Jugoslaviji. Očito da su velike tenzije u društvu, da je podeljenost velika i očito da se upućuju reči koje nisu samo etikete nego mogu da izazovu i konflikt. Ušli smo u fazu podeljenog društva. Podeljenonost u medijiam se seli u političku zonu odakle se i kreira. I u situaciji smo da stavimo prst na čelo – opisuje Gavrilović.

Prema njegovom sudu, rezultat onog što se desilo u petak je da smo svi gubtnici.

– Jer je predsednik Srbije sebi dozvolio da obruka funkciju predsedika države. Opozicioni predstavnici su došli u situaciju da se raspravljaju sa predsednikom da bi dokazali šta rade ili ne rade. A javnost, koja nema razvijene institucije, javni servis i REM koji radi svoj posao, je ustvari na poljani. I nek nam je bog u pomoć, jer institucije nam više ne mogu pomoći pošto su srušene – navodi Gavrilović.

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević za naš list kaže da je ovo još jedna besmislena priča iz srpskog političkog života.

– Ne vidim da je neko nešto ni posebno dobio niti posebno izgubio. Osim što se mi kao građani, ili bar ja kao građanin, osećam tužnije i jadnije. To je pokušaj događaja u kojem su svi ostali ušančeni gde jesu kao i pre i svi su predstavili svojoj pubčici ono što su hteli i ono u šta ona već veruje. Ne vedim tu nešto posebno, osim što je to događaj koji je privukao više pažnje. Tu je možda jedini dobitak pre svega za Jeremića jer su privukli pažnju javnosti, ali nisam siguran da je to baš ciljna grupa na koju oni treba da gađaju. I sve te naknadne interpretacije ko je pobegao ko nije su ispod svakog nivoa čak i za Srbiju – zaključuje Spasojević.

Podsetimo, delegacija NS predvođena Jeremićem došla je u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu i tražila prijem kod predsednika budući da im je on ranije poručio da dođu da se obračunaju s njim a ne nedužnim naprednjacima.

Prilikom susreta u pisarnici došlo je do verbalnog sukoba i međusobnog vređanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari